64-åringen ble verdens eldste til å få ansiktstransplantasjon

64 år gamle Maurice Desjardin fikk ansiktet ødelagt etter en jaktulykke for sju år siden.

64-åringen ble verdens eldste til å få ansiktstransplantasjon

Nå har han fått endret ansiktet, og kan for første gang etter ulykken puste normalt.

Operasjonen varte i 30 timer, og flere spesialister deltok. Over hundre leger, sykepleiere og andre deltok i operasjonen.

Ifølge University of Montreal ble transplantasjonen mulig på grunn av organisasjonen Transplant Québec, med tillatelse fra donorens familie.

– Operasjonen er resultat av årevis med nitid arbeid av et utrolig team, et utrolig mot hos pasienten, og et godt samarbeid med han og hans familie, sier plastikkirurg Daniel Borsuk, som ledet arbeidet.

– Gjennom kombinasjonen av vitenskap, teknologi, ingeniørkunnskap og kunst klarte vi å bygge kunnskapen, og fikk erfaring fra pionerene på feltet, som gjorde at dette ble den beste ansiktstransplantasjonen for pasienten.

NB! STERKE INNTRYKK: – Jeg føler ikke lenger at folk ser på meg som et monster, sier Katie Stubblefield, som er den yngste personen i USA som har gjennomgått en ansiktstransplantasjon. Video: National Geographic Vis merVis mer

Det er sju år siden Desjardin ble skadet av et skudd fra en pistol på jakt. Han hadde kroniske smerter, og var gjennom fem rekonstruerende operasjoner. Han måtte leve med åpent luftrør og hadde derfor store vanskeligheter med å puste, sove, spise og snakke. Ifølge universitetet hadde han også problemer med å fungere i sosiale sammenhenger og i offentligheten generelt. Derfor valgte han også å leve isolert.

– Som plastikkirurg vet jeg at samme om skadene er store eller små, så har de et symbolsk aspekt, og henger nært sammen med identiteten vår. Skader i ansiktet kan ha skade selvtilliten vår, og derfor ga denne transplantasjonen håp og nye muligheter til pasienten vår, sier Borsuk.

Operasjonen fant sted for fire måneder siden. Ansiktstransplantasjoner blir sjelden utført noe sted i verden. Etter at den første ansiktstransplantasjonen ble gjennomført i 2005, har det ifølge University of Montreal bare blitt gjort 40 operasjoner siden. Isabelle Dinoire, som fikk verdens første ansiktstransplantasjon, døde av komplikasjoner hele ti år etter ulykken, ifølge Independent.

- Jeg lager ikke grimaser, dette er ansiktet mitt
Share Button

Legg igjen en kommentar