ANC ber Sør-Afrikas president Jacob Zuma gå av 

(Dagbladet): Natt til tirsdag norsk tid ble det kjent at African National Congress (ANC) i et møte besluttet å avsette president Jacob Zuma. Det var ikke-navngitte kilder som fortalte Reuters om beslutningen.

Gårsdagens 13 timer lange møte skal ifølge kilden ha dreid seg om Zumas fremtid.

– Vi har bestemt oss for å avsette Zuma, men han vet det foreløpig ikke selv, skal en kilde i ANC ha sagt til nyhetsbyrået Reuters. Andre medier meldte at partiet ville skrive til Zuma og be ham trekke seg som president.

Mandag kveld uttalte andre ikke navngitte kilder at Zuma skal ha fått 48 timer på seg til å gå av, skriver The Guardian.

Kilder: ANC krever Zumas avgang

Bekrefter ryktene

Nå bekrefter Reuters ryktene om at ANC har bedt presidenten, som har sittet ved makten i en niårsperiode, om å gå.

– Han har blitt bedt om å trekke seg, og har bedt om en oppsigelsestid på tre til seks måneder, sier partiets generalsekretær, Elias Sekgobelo Magashule.

Partiledelsen har imidlertid avvist presidentens ønske. Magashule sier imidlertid at partiet vil ha en dialog med presidenten, og at han derfor vil få litt tid på seg til å gi et svar.

Rask avklaring

Zuma har innkalt til regjeringsmøte

Ifølge nyhetsbyrået vil organisasjonskomiteen at Zumas avgang skal behandles som en hastesak. Magashule sier også at han vil at Sør-Afrikas visepresident, Cyril Ramaphosa, skal bli landets neste president.

Magashule presenterte ifølge NTB beslutningen på en pressekonferanse tirsdag. Zuma er ikke nødt til å rette seg etter ANCs beslutning. Dersom det skulle vise seg at han nekter å gå av, vil det likevel bli fremmet mistillitsforslag mot ham i nasjonalforsamlingen.

Ifølge nyhetsbyrået vil det kunne skje i løpet av bare få dager. Hvis både ANC og opposisjonen stemmer mot Zuma, vil hans tid som president være over.

Dagbladet kommer tilbake med mer

Anklaget for milliardkorrupsjon, ulovlig våpenhandel og ødeleggelser for fattige
Share Button

Legg igjen en kommentar