Andreas Norlén (M) skal utpeke Sveriges neste statsminister

Mandag ble Riksdagen åpnet, og en talmann skulle velges. Dette er et verv som tilsvarer stortingspresident. Møtet startet klokka 11, og kvart på tolv hadde alle de 349 stemmene blitt avgitt.

Det var forventet at Moderaternas Andreas Norlén ble valgt som talmann og ny leder for Riksdagen. Og slik gikk det, ifølge Expressen.

Det er Norlén som nå få jobben med å utpeke Sveriges neste statsminister.

Fikk støtte fra SD

Resultatet ble 145 stemmer til Åsa Lindestam (S) og 203 stemmer til Norlén. Lindestam blir dermed første nestleder. I løpet av ettermiddagen skal også andre og tredje nestleder velges.

– Det var et bra valg, det visste vi. Det var derfor vi nominerte han, sier partileder Ulf Kristersson (M) til SVT.

Norlén fikk støtte fra alle de fire borgerlige partiene i Alliansen og høyrepopulistene i Sverigedemokraterna (SD) under en avstemning i Riksdagen, da den nyvalgte nasjonalforsamlingen trådte sammen for første gang etter valget 9. september.

Skal foreslå statsminister

Posten som talmann er formelt den høyeste posisjonen noen kan velges til i Sverige. Talmannen står under statssjefen, altså kongen, og over statsministeren, skriver Expressen. Talmannen kan foreslå en kommende statsminister, men det er Riksdagen som velger statsministeren.

Tirsdag 25. september skal talmannen spørre Riksdagen om sittende regjering har tillit – altså hvis ikke Stefan Löfven har trukket sin regjering. Det må ikke være negativt flertall – altså ikke 175 eller flere nei-stemmer.

Dersom Sverige ikke har noen regjering før avstemmingen 25. september eller etter, har talmannen frist til 8. oktober med å sondere og foreslå en ny.

Så vil en ny tillitsavstemming avgjøre om det blir resultatet.

Nå er Annie (35) friernes prinsesse i Riksdagen
Share Button

Legg igjen en kommentar