Ap-Kjerkol om Ernas abortretorikk: – Ikke en statsleder verdig

– I dag er det sånn at det er 99 prosent av alle som er i nemnd som får adgang til abort. I de aller fleste situasjoner, så vil det være det samme, sa statsminister Erna Solberg på Debatten dagen før KrFs veivalg i forrige uke.

Dagbladet skriver i dag at Folkehelseinstituttets statistikk viser noe annet. I 2017 innvilget primærnemndene 87 prosent av søknadene. Prosenten steg til 90 etter behandling i klagenemnda.

Nå reagerer Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

– Det er trist at vi har en statsminister, som i så sensitive saker som dette, har en lemfeldig omgang med fakta. Hvis hun faktisk vet bedre og oppgir gale tall med vilje for politisk vinning, er det helt uakseptabelt, skriver Kjerkol i en e-post til Dagbladet.

Bent Høie, som har fått oversendt Dagbladets spørsmål fra Statsministerens kontor, mener kritikken er useriøs.

– Tallene statsministeren brukte er korrekte å bruke i denne sammenhengen, selv om hun kunne presisert at dette var tall før 18. uke, svarer Høie i en e-post til Dagbladet.

Høie presiserer at Solbergs uttalelse var basert på Folkehelseinstituttets tall for nemndbehandlede aborter utført før 18. uke. «Disse tallene viser at 2 av 362 svangerskapsavbrudd før 18. uke blir avslått etter nemndbehandling, altså 99 prosent», skriver han.

Kjerkol: – Forkastelig

– Vi har mistenkt at statsministeren har overdrevet for retorikkens skyld, og det er selvfølgelig ikke greit. Det bekrefter dessverre tallene som kommer fram her, sier Kjerkol.

– Men er det så stor forskjell på 90 og 99 prosent?

– Jeg vil egentlig ta avstand fra å snakke om dette i prosenter som Erna gjør. Dette handler om mennesker som står i veldige vanskelige situasjoner. Jeg etterlyser litt mer empati og litt mindre stempling av kvinners valg fra høyresiden i denne debatten. Men ja, klart det er stor forskjell, sier Kjerkol.

Høie mener imidlertid at det er naturlig å holde statistikken for søkere etter 18. uke utenfor i debatten.

Ap-topp kalte Erna Solberg feig. Slik svarer statsministeren

– Ifølge loven, kan slike aborter bare utføres dersom det er særlig tungtveiende grunner for det. Det er dermed naturlig å skille mellom aborter før og etter uke 18. Det er uredelig av Arbeiderpartiet å angripe statsministeren på denne måten. Jeg hadde forventet mer av dem i en vanskelig etisk debatt som dette, skriver Høie.

Kjerkol reagerer også på at man etter at debatten tok fyr i oktober, har begynt å omtale paragraf 2,3 C i abortloven som «Downsparagrafen».

– At Erna har omdøpt hele lovparagrafen til den misvisende betegnelsen «downsparagrafen», mener jeg er forkastelig. Dette er uredelig og ikke en statsleder verdig, sier Kjerkol.

KrF kan likevel sørge for rødgrønn regjering
Share Button

Legg igjen en kommentar