Are (58) satt fast under vann, mens stormen herjet. Nå er kompisen savnet mange tusen mil ute på havet

Akkurat når det skjer tenker du ikke så mye. Men mens du ligger med hodet under vann, og venter og håper på at båten skal rette seg opp igjen, rekker du å tenke en hel del.

Slik føles det å sitte fast, under vann, mens stormkastene herjer og du har en svær seilbåt liggende opp-ned over deg, ifølge Are Wiig (58) fra Svelvik.

Wiig er tidligere teknisk sjef i firmaet Lunde båt AS, nå selvstendig næringsdrivende innen taksering av båter. Og var eneste norske deltager i Golden Globe Race 2018. For drøyt fire uker siden opplevde han alle seileres mareritt, langt til havs utenfor kysten av Sør-Afrika.

MÅTTE BRYTE: Are Wiig kullseilet, og måtte bryte jordomseilingen i slutten av august. Foto: Damien Meyer / AFP / NTB scanpix
MÅTTE BRYTE: Are Wiig kullseilet, og måtte bryte jordomseilingen i slutten av august. Foto: Damien Meyer / AFP / NTB scanpix Vis mer

Nå følger han spent nyhetsmeldingene om kompis og eks-konkurrent Abhilash Tomy (39), som er savnet midt i ingenmannsland ute på Det indiske hav.

– Han er skadd om bord i båten, sier Wiig til Dagbladet på telefon fra Cape Town.

– Hvordan er det å seile der ute?

– Det er forferdelig krevende. Det som skjedde med Tomy er det samme som skjedde meg. Du går rundt, ofte etter at masta blir revet av. Du blir slått ned og alt om bord bytter plass, sier Wiig.

Satt fast under vann

Wiig måtte selv bryte seilasen for drøyt fire uker siden etter at han havnet i en voldsom storm utenfor Sør-Afrika. Etter tre dager med storm skulle Wiig reparere en del av vindroret. Da gikk det galt. Masta knakk og båten ble kastet rundt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den stormen der jeg mistet masta varte i tre dager. Det er fryktelig slitsomt, sier Wiig til Dagbladet.

Wiigs ulykke skjedde etter at skyhøye bølger tok båten.

– Bølgene var høye, og gikk mye på tvers. Da ligger du veldig dårlig an, og blir vippet over. Så går du med huet ned. Det var det jeg gjorde. Jeg raste ut gjennom en luke, med hodet under vann inntil båten rettet seg opp.

Desperat melding har utløst gigantisk redningsoperasjon - langt ute i ingenmannsland

Skulle møtes

Wiig klarte ikke selv å komme seg ut av luka.

– Da båten rettet seg opp igjen ramlet jeg ned den samme luka. Du får ikke panikk, men du har jo ikke kontroll. Du er litt redd, sier 58-åringen.

Han fikk god kontakt med savnede Tomy i ukene de hadde i Frankrike før seilasen tok til 1. juli.

– Vi lå jo i et par uker før start, og hadde veldig mye kontakt på radioen. Vi snakket mye, og skulle låne bort båtene våre til hverandre. Jeg skulle komme til Goa og låne båten hans, så skulle han komme til Norge og prøve innaskjærs-seiling. Så gikk det gæærnt for begge.

ERFAREN: Are Wiig fotografert over sjøkartet inne i seilbåten sin før avreise. Foto: Damien Meyer / AFP / NTB scanpix
ERFAREN: Are Wiig fotografert over sjøkartet inne i seilbåten sin før avreise. Foto: Damien Meyer / AFP / NTB scanpix Vis mer

Stor leteaksjon

Tomy er svært sjøvant og tjenestegjør til daglig som marineoffiser i India.

Golden Globe Race går ut på at man uten moderne hjelpemidler skal seile jorda rundt. Turen antas å ta omkring ni måneder.

Det er australske myndigheter som koordinerer søket og redningsoperasjonen, som finner sted i det som betegnes som den absolutte yttergrense for hvor det er mulig å gjennomføre en redningsoperasjon. Franske og indiske myndigheter bistår også, i tillegg til at andre deltagere i seilasen er bedt om å mobilisere.

Både fly, redningsbåter og seilbåter deltar i søket.

Are (58) satt fast under vann, mens stormen herjet. Nå er kompisen savnet mange tusen mil ute på havet
Share Button

Legg igjen en kommentar