Avslutter jorda-rundt-reisen med å spre juleglede blant syke barn i Buenos Aires

Da flyselskapet KLM i høst iverksatte en kampanje og søkte etter en «verdensreporter» som skulle reise jorda rundt på flyselskapets regning og lete etter positive nyheter, ble Marianne Bergseth (34) valgt som norsk representant.

Nå, tre måneder seinere, har den reiseglade Drammens-jenta vært i Afrika, Asia, Nord-Amerika og er i disse dager i ferd med å avslutte oppdraget med å legge ut glad-nyheter under Instagtram-taggen #greatnewsstories.

For flyselskapet har det vært en utradisjonell reklamekampanje, for Marianne har det vært et eventyr.

– Ja, og et positivt et. Jeg har faktisk fått litt mer tro på verden etter å ha reist rundt i den. Hovedinntrykket jeg sitter igjen med er at folk, uansett hvor vanskelig de måtte ha det i hverdagen sin, er hjelpsomme og hyggelige mot deg bare du er positiv selv.


RWANDA: I Rwanda møtte Marianne Bergseth både gorillaer, og denne karen. Foto: Privat Vis mer

– Det finnes så utrolig mange hjelpsomme og grunnleggende positivt innstilte mennesker i verden. Jeg føler meg utrolig heldig som har fått møte en god den av dem, sier Marianne til Dagbladet.

Ingen ferie

Mens vi snakker på telefonen, bor hun på et luksushotell i Rio de Janeiro. Med blandede følelser.

– Jeg ble innlosjert her fordi flyet til Buenos Aires ble innstilt. Først tenkte jeg at det skulle bli digg. Men etter å ha hvert her litt, blir det faktisk mer og mer kjedelig. Så langt har jeg bare bodd på rimelige hosteller, og der møter du litt andre mennesker som du gjerne får en litt annen kontakt med, sier Marianne.

Møtet med mennesker er det som har gjort mest inntrykk på henne på reisen.

– Ved å reise alene møter du mennesker på en litt annen måte. Du må by på deg selv, tørre å ta kontakt med folk. Jeg har erfart at det gir mye tilbake.


KATTER I KAMBODSJA: Marianne Bergseth har blant annet besøkt et hjem for hjemløse katter i Kambodsja på sin reise verden rundt. Foto: Privat Vis mer

En etappe, den til Argentina og Buenos Aires gjenstår før jobben, som Marianne insisterer på å betegne oppdraget som, er over.

– Ja, det er en jobb. Noen tror kanskje at jeg har vunnet en premie og fått tre måneders ferie. Men det er nok ikke akkurat slik. Det har vært slitsomt til tider, både å finne saker å skrive om og å ordne absolutt alt som må ordnes til alle tider. I Kina hadde jeg blant annet en 14 timers togtur uten å møte en eneste engelsktalende person. Da jeg til slutt kom fram til Beipanjiang og verdens høyeste glassbru, måtte jeg stille meg opp på en stor plass med masse folk og rope så høyt jeg kunne om det fantes noen som snakket engelsk der. Da fikk jeg hjelp, sier Marianne.

– En må være litt kreativ og aldri gi opp.

Bare glede


AFRIKA: Mariannes verdensreise startet med nye bekjentskap i Uganda. Foto: Privat Vis mer

– Men en må være litt smart også. Og det er viktig å ikke være engstelig, men å ta ting som det kommer. Du kommer langt med sunn fornuft, sier Marianne.

– Har du opplevd noe skremmende?

– Vet du, jeg har vel ikke opplevd en eneste ekkel situasjon på hele turen. Visst har det vært utfordringer, som å stå helt aleine på flyplassen i Kampala i Uganda midt på natta, men det ordnet seg det også. Det gjør gjerne det bare du er innstilt på det selv.

– Og, selv om det har vært slitsomt til tider, er jeg så glad for at jeg fikk denne muligheten. Det har vært utrolig lærerikt, har gitt meg mange bekjentskaper og innsikt. Jeg ville ikke bytta for noe i hele verden. Jeg er kjempetakknemlig, sier Marianne.

Hjem til skitrening

I dag flyr hun til Argentina hvor hun skal feire julaften. I romjula er jobben over og turen går hjem til Norge.


TEXAS: I USA ble det anledning til å prøve cowboy-yrket. Foto: Privat Vis mer

– Jeg har vel ikke rukket å ha noen hjemlengsel ennå, men det blir greit å komme hjem også. Utfordringen blir å finne ut hva jeg skal gjøre videre.

– Men jeg kan i alle fall benytte muligheten til å lære meg å gå på ski. Det kan jeg faktisk ikke, og jeg har fått med meg at vinteren har kommet, sier hun fra et boblende hett Rio de Janiero.

– Og julaften?

– Jeg reiser jo alene, men skal ikke være ensom på julaften. Jeg har sjekket opp litt og har lyst til å være med på å spre juleglede i Buenos Aires. Jeg føler at jeg fortsatt har overskudd igjen, og kanskje blir det til at jeg er med på en tilstelning for barn som ligger på sykehus eller en samling for vanskeligstilte.

– Det er viktig å by på deg selv. Det gir så ufattelig mye tilbake, sier Marianne Bergseth.

Marianne fikk drømmejobben: Får reise verden rundt i tre måneder - helt gratis
Share Button

Legg igjen en kommentar