– Båt er på vei – kom dere opp i andre etasje eller på loftet

Minst 320 000 abonnenter har mistet strømmen etter at de ytre delene av orkanen Florence traff kysten sørøst i USA i går kveld, melder ABC News.

Tallet på strømløse er doblet i løpet av natta, og det er kystområder i staten Nord-Carolina som først merker effektene av orkanen i grålysningen fredag. (østkysten av USA ligger seks timer etter norsk tid).

Selv om National Hurricane Center i USA meldte klokka 05 lokal tid at Florence gir tegn til å gå ned «noe» i styrke, akselrerer for de som bor dere og ikke har kommet seg unna i tide.

Vannstanden var tre meter høyere enn normalt ved daggry flere steder langs lysten i Nord-Carolina, og regn og flom ser ut til å bli et større problem enn vindkastene.

Currently ~150 awaiting rescue in New Bern. We have 2 out-of-state FEMA teams here for swift water rescue. More are on the way to help us. WE ARE COMING TO GET YOU. You may need to move up to the second story, or to your attic, but WE ARE COMING TO GET YOU. #FlorenceNC

— City of New Bern (@CityofNewBern) September 14, 2018

Og det selv om farta til Florence blir målt til mellom 110 og 150 kilometer i timen.

I flere områder regner det 60 – 70 millimeter i timen, og varslene for de nærmeste dagene ligger mellom 600 og 1200 millimeter totalt.

Klokka 03 i natt lokal tid gikk myndighetene i byen New Bern ut med en Twitter-melding til 150 innbyggere, som ennå ikke hadde kommet seg unna.

– Båter er på vannet for å redde dere ut. Kom dere opp i 2. etasje eller på loftet så lenge, var oppfordringen fra myndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ubesvarte spørsmålet er om alle som trengte beskjeden, hadde strøm eller batteri til å lese den.

Rømte fra husdyr

Virkeligheten har også kommet til nabostaten Sør-Carolina.

Klokka 06.44 rapporterer politiet i Myrtle Beach om to redningsaksjoner. Ikke etter folk, men hunder er forlatt av eiere under evakuering.

I ett hus var tre hunder etterlatt uten mat og vann. På en annen, folketom adresse sto to små hunder lenket til et bur i hagen mens vannet stiger, ifølge avisa Charlotte Observer.

Ifølge Sky News forventes stormene å bli enda farligere når de fredag presser mot kysten ved grensa mellom Nord- og Sør- Carolina og videre på vei innover i landet.

ORKAN: Meteorolog Brett Adair rapporterer om størrelsen og omfanget av orkanen «Florence» fra North Carolina, USA. Video med tillatelse: CNN Vis merVis mer

De sterke vindene kommer i en hastighet på 150 kilometer i timen.

The National Hurricane Center (NHC) advarer mot «katastrofeflom» fra innsjøer, elver og ferskvannsreserver.

– Storm som kan drepe

Florence har blitt nedgradert til kategori én, men Nord-Carolinas guvernør Roy Cooper har likevel kommet med sterke advarsler.

– Ikke slapp av. Vær på vakt. Dette er en kraftig storm som kan drepe. I dag blir trusselen en realitet, sier han i en uttalelse.

OVERSVØMMELSER: Jamie Thompson går gjennom oversvømmelsene i New Bern torsdag. Foto: NTB Scanpix
OVERSVØMMELSER: Jamie Thompson går gjennom oversvømmelsene i New Bern torsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Frykten er at stormen kan føre til skader i samme omfang som orkanen Harvey i Houston i fjor. Boliger og bedrifter ble oversvømt med flomvann.

På øyene som kalles Outer Banks, rant det vann i gatene midt på dagen torsdag lokal tid.

Frykter store skader

Inne på fastlandet i går, i byen Wilmington, fløy det biter av planter vannrett mellom trærne. Folk i området opplevde at vinden gradvis ble sterkere.

Outside the NWS Newport/Morehead City at 930 pm. pic.twitter.com/tErYVLRYQd

— NWS Newport/Morehead (@NWSMoreheadCity) September 14, 2018

Amerikanske meteorologer frykter store skader. De største truslene er stormflo og ekstremt kraftig regn.

Kan vare lenge

Uværet ventes å bli liggende ved kysten lørdag, og vannstanden kan stige nesten fire meter.

Enkelte steder er det varslet én meter nedbør over en periode på sju dager. Uværets størrelse bidrar til å øke nedbørsmengdene, og meteorologene frykter i tillegg at Florence vil bli liggende lenge i ro.

– Det handler i realiteten om størrelsen på denne stormen, sier Ken Graham, direktør ved USAs nasjonale orkansenter.

– Jo større og langsommere stormen er, jo større er trusselen og konsekvensene.

Florence treffer USAs østkyst: - En orkan som kan ta liv
Share Button

Legg igjen en kommentar