Beboere i Florida Keys returnerer til hjemmene sine etter «Irma»s herjinger. Nå frykter de ny krise

(Dagbladet): Den sterkeste atlanterhavsorkanen noensinne målt gjorde sine herjinger gjennom flere karibiske øyer før den traff det amerikanske fastlandet og Florida forrige helg.

Nå, noen dager etter «Irma», begynner innbyggerne i de hardest rammede områdene litt etter litt å returnere til hjemmene sine.

Men for mange er virkeligheten slik at de ikke har et hjem å komme til.

Null drivstoff, strøm eller vann

Politiet etterforsker åtte dødsfall ved pleiehjem i orkanrammede Florida

Det er estimert at 25 prosent av husene i Florida Keys ble ødelagte i orkanen. Det betyr at veldig mange bare vil finne ruiner av det som for to uker siden var hjemmet deres, når de denne helga får returnere.

Politiet er bekymret for at det vil resultere i en ny krise når beboerne i helga finner nabolag uten verken drivstoff, strøm, vann eller andre grunnleggende tjenester, skriver CNN.

– Den største bekymringen er at folk vil skynde seg tilbake, bare for å innse at de ikke har et hjem de kan leve i, og at de trenger husrom sa Roman Gastesi, talsmann for myndighetene i Monroe til kanalen fredag.

Gastesi la til at de ikke har tilgjengelige steder hvor beboerne kan søke ly akkurat nå. Marty Senterfitt, direktør ved Monroe County Emergency Management, skal også ha fortalt journalister på fredag at beboernes retur kan føre til problemer.

VÆRFENOMEN: Et svært uvanlig værfenomen har oppstått etter orkanen «Irma»s herjinger. Men at et helt hav tilsynelatende «forsvinner», er ikke så rart som mange tror. Video: CNN.Les hele saken her: http://bit.ly/2wRwuVSVis mer

– Det jeg venter at kommer til å skje med en gang vi åpner portene er at man kommer til å se krisen eskalere på nytt, sa han.

Orkanens etterbølger

Fortsatt står millioner av mennesker i Florida uten strøm, og flere tusen mennesker befinner seg fortsatt i evakueringssentre.

Historisk flom etter orkanen Irma: Her har ikke vannstanden vært høyere siden 1846

Oppryddingsarbeidet i delstaten er i full gang. Men fremdeles er flere store skoler og butikker i Florida stengt og beboerne vet ikke når de kommer til å åpne igjen.

The Washington Post skriver at beboerne som bor nært Withlacoochee Eiver nord for Tampa Bay-området i Miami også må være forberedt på kanskje å evakuere i de kommende dagene.

Det er nemlig ventet at elva vil bli rekordhøy i de kommende dagene.

Over 70 dødsfall

Minst 34 storm-relaterte dødsfall har blitt rapportert på fastlandet. 27 i Florida, fire i South Carolina og tre i Georgia, ifølge CNN.

Disse tallene inkluderer ikke åtte dødsfall på et pleiehjem i Florida onsdag. Dødsfallene skyldes trolig varmen, da air conditionen skrudde seg av som følge av strømbrudd. Dødsfallene etterforskes av politiet.

Før orkanen traff fastlandet herjet den gjennom øyer i Karibien – der er det meldt om minst 44 døde.

Til sammen blir dette minst 78 storm-relaterte dødsfall.

Satellittbilder viser de ekstreme ødeleggelsene etter orkanen «Irma». Øyene har skiftet farge
Share Button

Legg igjen en kommentar