Bedt om å trekke seg

VENNESLA (Dagbladet): KrF-lederens rundtur i eget parti begynte med en varslet nedtur. Under det lukkede rådsmøtet i frikirka i Vennesla var det mange som avviste hans råd om å skifte side i politikken – og enkelte sa rett ut at de ønsker hans avgang som leder.

NY LEDER: Knut Arild Hareide er ikke den rette til å lede KrF, mener Anne Ma Timenes. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
NY LEDER: Knut Arild Hareide er ikke den rette til å lede KrF, mener Anne Ma Timenes. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

– Det har vært uro i KrF i lang tid, og det toppet seg da Hareide ga sitt råd til landsstyret. Partiet trenger en ny leder.

Budskapet til fylkestingsrepresentant Anne Ma Timenes var tydelig da hun snakket med Dagbladet på vei inn til det såkalte rådsmøtet i Agder KrF.

Hun får støtte av Grete Kvelland Skaara, partiets gruppeleder i Kristiansand, som selv var forhindret fra å stille.

– Knut Arild er en kjempekar, men han er ikke den rette til å samle KrF nå, sier hun.

– Forkastelig

- Har ikke hørt Siv beklage «imamsleiking»

Timenes og Skaare er slett ikke alene blant lokale KrF-ere. I en rundspørring som VG har foretatt blant 344 tillits- og folkevalgte, svarer 40 prosent at det ikke vil være rett av Hareide å fortsette som leder dersom hans syn ikke vinner fram på det ekstraordinære landsmøtet 2. november.

Men partiet er splittet også her, for 37 prosent mener han bør fortsette, mens hele 22 prosent svarer «vet ikke».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å fremme krav om at Hareide skal gå av, synes jeg er forkastelig og irrelevant, sier Torhild Brandsdal, som i 18 år var ordfører i Vennesla før hun i 2017 ble stortingsrepresentant.

REAGERER: KrF-veteran og Norges lengstsittende kvinnelige ordfører Torhild Brandsdal vil ikke høre snakk om at Hareide bør trekke seg. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet.
REAGERER: KrF-veteran og Norges lengstsittende kvinnelige ordfører Torhild Brandsdal vil ikke høre snakk om at Hareide bør trekke seg. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet. Vis mer

Brandsdal er kreftsyk og sykmeldt, men var til stede under rådsmøtet i hjembygda. Hun er blant dem i partiet som ennå ikke har bestemt seg for om KrF bør samarbeide til venstre, til høyre eller fortsette som før – i opposisjon.

– Jeg heller mot høyre, men har hjertet til venstre. Individets frihet er viktig for meg, men det er også felleskapet og velferdsstaten, sier hun.

Løvens hule

– Jeg gleder meg, men jeg venter ikke jubel og stormende applaus, sa Hareide til Dagbladet før det lukkede møtet med ordførere, gruppeledere og lokallagsledere i Agder KrF.

Men om Hareide spilte på bortebane, var nestleder Kjell Ingolf Ropstad definitivt blant sine egne. Faren hans – Bjørn Alfred Ropstad – er ordfører i nabokommunen Evje og Hornnes. De er enige om at KrF bør forhandle om å tre inn i dagens regjering framfor å samarbeide med Ap og Sp.

FAR OG SØNN: Kjell Ingolf Ropstad og faren Bjørn Alfred, ordfører i Evje og Hornes. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FAR OG SØNN: Kjell Ingolf Ropstad og faren Bjørn Alfred, ordfører i Evje og Hornes. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

– Men det er en krevende situasjon for partiet og mange vil uansett være skuffet når landsmøtet treffer sitt vedtak, sier Ropstad senior til Dagbladet.

På spørsmål om han mener Hareide bør fortsette som partileder selv om landsmøtet skulle vende tommelen ned for rådet hans, kommer svaret momentant:

– Ja, og jeg synes han holdt en glimrende tale til landsstyret.

Lilletun

I likhet med far og sønn Ropstad mener de fleste lokalpolitikerne som har uttalt seg, at KrF skal gå inn i dagens regjeirng og absolutt ikke felle Erna Solbergs regjering.

Men Vennesla er den avdøde, folkekjære Jon Lilletuns hjemkommune. Og det er en gammel industrikommune der arbeiderbevegelse og kristenliv har gått hånd i hånd. Han var Hareides politiske læremester, og så tett var forholdet mellom de to at KrF-lederen i sin tid ble kalt «bittelilletun».

TVISYN: Nestleder Kjell Ingolf Ropstad og partileder Knut Arild Hareide argumenterte for hver sitt syn under møtet med grasrota i Agder. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
TVISYN: Nestleder Kjell Ingolf Ropstad og partileder Knut Arild Hareide argumenterte for hver sitt syn under møtet med grasrota i Agder. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

– Jeg underslår ikke de politiske resultatene vi har fått med regjeringen. Det er ikke Høyre som er problemet. Høyre og KrF står sammen om viktige verdisaker. Det er Frp som er problemet, sier Hareide.

– Jeg tror veldig mange i Vennesla vil være enig i at det er veldig rart at det politiske skillet i Norge har gått mellom KrF og Senterpartiet, som jo har det sterkeste verdifellesskapet, sier Hareide og fortsetter:

– Lykkes jeg med mitt prosjekt, får vi for første gang siden 2005 en regjering uten et ytterfløyparti

– Dødens posisjon

Den nye ordføreren i Vennesla, Nils Olav Larsen, sa tidligere i høst til Dagbladet at KrF bør gå inn i regjering.

– Nå er vi i dødens posisjon, sa han.

Foran møtet I kveld vil han lytte til både leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

Forstår dem som vil fjerne ham

– I utgangspunktet heller jeg til venstresida. Jeg vil understreke at her i Vennesla fungerer samarbeidet med Ap veldig bra. Men jeg tror det er en fordel med flertallsregjering. På venstresida blir vi avhenge av SV, og kanskje Rødt og MDG, sa Larsen.

Leder i Kristiansand KrF, Viggo Lütcherath, er ikke i tvil om at partiet bør inn i Solberg-regjeringen.

– Jeg støtter nestledernes råd. Begrunnelsen er det vi har fått til sammen med regjeringen. Og så må vi trekke fram at i åtte år med rødgrønt styre ble KrF stemoderlig behandlet. Hadde det vært genuin interesse for oss, kunne de lyttes til oss da. Det gjorde de ikke, og det må vi ta lærdom av, sier Lütcherath.

193 kvinner og menn avgjør partnerjakta
Share Button

Legg igjen en kommentar