Ber småbarnsforeldre unngå skumleketøy

Da tolv skumleker ble testet for farlige stoffer i Danmark, kom alle testobjektene dårlig ut av testen, kommer det frem av Miljødirektoratet i Danmark sin pressemelding.

Såkalte «squishies», eller skumleker, er svært populære blant barn opp til tolv års alder. Likevel inneholder flere av dem en rekke giftige stoffer. Alle lekene som ble testet inneholdt en så stor grad av giftige stoffer at det vil være skadelig for barn som sover med lekene, eller har de stående på soverommet.

Advarer mot skumleker

De populære skumlekene selges også i Norge, og da Forbrukerrådet var ute for å se etter leketøyet på BR leker på Oslo City, var det utsolgt. Nå advarer fagdirektør for handel i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord, småbarnsforeldre mot lekene.

– Vi oppfordrer forbrukerne til å unngå skumleker av typen squishies. Kast dem, og krev eventuelt pengene tilbake fra butikken, sier Instefjord til Dagbladet.

Han oppfordrer også de norske butikkene til å slutte med salget av disse lekene, og til å gi kundene muligheten til å få erstattet leker de allerede har kjøpt.

Skumlekene det advares mot kan blant annet kjøpes hos BR leker, Teknikmagasinet, Toys r Us, og samtlige nettbutikker som sender til Norge.

– Helt uakseptabelt

– Det er helt uakseptabelt at det selges leketøy som kan skade barn. Det er bransjens ansvar at de produktene de selger er uten skadelige stoffer. I dette tilfellet er det snakk om et alvorlig overtramp, hvor barn faktisk innånder stoffer som kan irritere slimhinnene, fremkalle kreft, og skade vitale organer som leveren, sier den danske miljøministeren Jakob Ellemann-Jensen i pressemeldingen.

Miljødirektoratet i Danmark begynte undersøkelsene sine i mars, etter en rekke meldinger om at leketøyene luktet sterkt parfymert og kjemisk da de ble tatt ut av pakningen.

De tolv produktene som ble testet vil nå bli overlevert til Miljødirektoratets kjemikalieavdeling, som vil sørge for at produktet forsvinner fra markedet, og deretter vurdere om forholdet burde politianmeldes.

Resultatene fra testen vil bli sendt ut til resten av EU, slik at alle medlemslandene blir oppmerksomme på problemet.

Lego slår tilbake mot påstandene om farlige leker
Share Button

Legg igjen en kommentar