Bildet er tatt i norsk naturperle: – La dette bli en advarsel

Anda på bildet ble nylig fotografert ved naturreservatet Østensjøvannet i Oslo. Den har satt fast et plastbånd rundt nebb og hals, slik at den ikke klarer å spise.

Turgåeren, som tok bilde av anda, forsøkte å fange den for å hjelpe den løs fra plastbåndet, men forteller at anda var for sky til at hun klarte å få tak i den.

Hun meldte det inn til Bymiljøetaten, som i samarbeid med Norsk Ornitologisk Forening forsøker å finne og hjelpe den. Det har de foreløpig ikke lyktes med.

DRUKNER I PLAST: Verdenshavene forsøples og plasten brytes ned til mikroplast, som igjen går inn i næringskjeden. Briten Rich Horner sjokkerer med sin video fra havet utenfor Bali.- Strømmene fra havet ga oss en nydelig gave i dag …, skriver Horner om opplevelsen sin.Dagen etter var all plasten borte, den var brakt ut i Det indiske hav, der p… Vis mer

Stort problem

Viltforvalter for Bymiljøetaten i Oslo, Tea Turtumøygard, forteller til Dagbladet at de dessverre ofte får inn meldinger om fugler og andre dyr som har viklet seg inn i plast som folk legger fra seg i naturen

– Et av de største problemene er faktisk fiskesnører og fiskekrok som folk ikke tar med seg eller mister. Fuglene vikler dette rundt beina når de går i strandsonen, og det strammer og skjærer seg inn. Eller rundt nebbet, som i dette tilfellet.

Hun fortviler over at så mange tar lett på å slenge fra seg søppel, og spesielt plast, utendørs. Holdningskampanjene som etaten gjennomfører, ser ikke ut til å ha den ønskede effekten.

– Jeg tror mange ikke tenker over hvor stor skade avfallet de legger fra seg kan påføre dyra. Søppelet kan blåse fra ett sted til et annet, og føre til noens langsomme og smertefulle død.

Prøver å hjelpe

Redningsarbeidet foregår på frivillig basis, og dersom man ikke klarer å få tak i dyret, er eneste utvei å skyte det. Det vil Bymiljøetaten helst unngå.

Selv om de ofte får inn meldinger, er det sjelden det kommer inn så sterke bilder som dette. Turtumøygard håper derfor at bildet kan være en sterk advarsel, og kommer med en tydelig oppfordring:

– Sørg for å ta med deg avfallet til nærmeste søppelkasse når du er ute, slik at det ikke havner på avveie. Og plukk gjerne med deg søppel du finner når du er ute. Hvis vi alle bidrar kan vi redusere faren for at dette skjer.

Her renner «søppelelva» ned fra Himalaya: - Hjerteskjærende
Share Button

Legg igjen en kommentar