Ble fengslet etter terrorangrepet i USA: Nå krever han 14 millioner i oppreisning

(Dagbladet): I 2004 ble Farid Hilali (49) fengslet og anklaget for å være medskyldig i å utføre terrorangrepet 9. september 2001. Nå ber han om erstatning for å ha bli fengslet uten bevis.

Terrorangrepet er det mest omfattende i USAs historie. Fire sivile fly ble kapret av aktivister fra terrorgruppen al-Qaida. Aktivistene var på selvmordsoppdrag, og to av dem styrtet med få minutters mellomrom inn i Verdens handelssenter (World Trade Center) i New York.

Det tredje flyet ble styrtet inn i The Pentagon, forsvarsdepartementets hovedkvarter i Washington, mens det fjerde styrtet i Pennsylvania. I alt mistet 2993 mennesker livet i angrepene.

Terrorangrepet er det mest omfattende i USAs historie, og kaprerne ble identifisert i løpet av få timer.

De hadde nemlig gjort lite for å skjule identitetene sine. Gjerningsmennenes bakgrunn ble også raskt knyttet til islamistiske ekstremister, og terrornettverket al-Qaida ble snart utpekt som ansvarlige.

Offentliggjør til nå hemmeligholdte 11. september-bilder

Likevel tok det tid før resten av de medvirkende ble arrestert for hendelsen. I 2005 ble marokkanske Hilali fengslet i Storbritannia. I arrestordren hans, som ble utstedt av Spania, ble han beskyldt for å være et al-Qaida-medlem som var involvert i terroren.

Fengslet uten bevis

Hilali ble aldri dømt i retten, og saken ble lagt død i 2012. Samtidig innrømmet den spanske domstolen at «det ikke fantes bevis som støttet opp mot påstandene om at han var et al-Qaida-medlem».

Likevel satt Hilali fengslet i fem år. Nå, 17 år etter terrorangrepene, krever han 1,8 millioner dollar, tilsvarende 14 millioner kroner i oppreisning.

17 ÅR: I år er det 17 år siden det største terrorangrepet på amerikansk jord fant sted. Her er hendelsesforløpet. Video: CNN / Reuters Vis merVis mer

– Livet mitt er ødelagt

Grunnen er at han vil at Storbritannia og Spania skal svare for handlingene sine. Han mener nemlig fengslingen av ham tilbake i 2004 var «en grov urettferdighet som ødela livet hans».

Vil at kalde og kongelige 11. september-spor skal etterforskes etter offentliggjøring av 28 hemmeligstemplede sider

Siden han ble løslatt har han derfor flere ganger gått ut offentlig i internasjonal presse.

– Jeg vil sette dem i en situasjon der de må svare for hvorfor de fengslet meg basert på anklager uten hold. Jeg ble beskyldt for å ha drept nesten 3 000 amerikanere. Både Storbritannia og Spania visste at det ikke var noen bevis, sier han til The Guardian.

Etter å ha vært fengslet i over 1 700 dager slapp han i 2009 ut av fengsel. Nå hevder han at tiden i fengsel ødela livet hans.

– Livet mitt er ødelagt. Kona mi og jeg har lidd, og ingen penger i verden kan gi meg livet mitt tilbake. Likevel vil jeg ikke at noe lignende skal skje med neon andre, uansett hvor de kommer fra, sier han.

La frem falske beviser

Hilali mener spanske myndigheter har oppført seg respektløst overfor det britiske rettssystemet ved å legge frem falske beviser. Derfor ønsker han erstatning.

En talsperson fra det spanske justisdepartementet sier til avisa at de ikke kan eller vil vurdere Hilalis erstatningskrav før landets statsråd har utarbeidet en rapport på saken.

Her ble Osama bin Laden skutt og drept. Nå krangler lokalbefolkningen og militæret så busta fyker
Share Button

Legg igjen en kommentar