Bygg selv sauna

…Og det gjorde ikke koste oss 10 000 kroner. Faktisk gjorde det ikke engang koste oss 1000 kroner hvis du kan tro det…

 

Du har hørt det gamle ordtaket, «Der det er vilje, er det en måte»? Vel, jeg er glad for å rapportere at – takket være en litt oppfinnsomhet på vår del, litt flaks og litt hjelp fra våre venner – Tom og jeg har vært i stand til å bygge en effektiv, koselig, romslig (for fire personer), down-home, vedovn finsk sauna. Og det gjorde ikke koste oss 10 000 kroner. Faktisk gjorde det ikke engang koste oss 1000 kroner hvis du kan tro det.

Jeg må innrømme, skjebne var med oss ​​da vi begynte vårt søk etter gratis byggevarer fordi rett utenfor balltre vi snublet inn et par halvmåne hus (laget av grov-saget furu) sitter bak et nedlagt migrantarbeidere ‘ leiren. Hver var fire-fots-by-4-fots-by-7-fots, i utmerket form, og – som flaks ville ha det – helt luktfri. Vi taktfullt nærmet kirsebær bonden som eide par privet, og han la oss ha dem for en chortle, en latter og en godmodig guffaw.

Tilbake på hytta, Tom og jeg – godt hjulpet av Kathy Kalcec sin hjernekraft – kom opp med en genial idé: Heller enn å demontere privet for deres tre, hvorfor ikke koble de to enhetene sammen til en større struktur (vår sauna)?

Med denne ideen i bakhodet, la vi ut et fundament av seks slagg blokker. Så – etter fjerning av seter, ansikt og taket av hver uthus – vi plassert de to bygningene på blokkene slik at de møtte hverandre. På dette punktet, venn og ess snekker Chris Knowles kom på scenen for å hjelpe Tom og meg parre de to uthus til hverandre. (Vi brukte 3 1/2-inch gjennom-bolter for å låse de to strukturene sammen.)

Tom har gjort en ny dør for badstuen fra en av de gamle boddører og hengte den bruker den originale maskinvaren. Omtekking strukturen var da bare et spørsmål om å spikre de gamle takbordene (som vi hadde tatt av før parring de to halvdelene) tilbake på og trimming av noen overheng.

Deretter jobbet vi på badstuen interiør. Først la vi to-by-4 benk bukseseler til veggene, da – etter å ha rundet styrenes kanter og sliping deres overflater glatte (ingen fliser!) – Jeg lagt ut benken boards, avstand dem 3/4 tommer fra hverandre for god ventilasjon og piggete styrene på plass med etterbehandling negler drevet dypt. (Merk:. Ikke være sadistisk på hjertet, bestemte jeg meg for å forsenke alle metall maskinvare inne i vår varme huset Tro meg, hvis du skulle sitte på et sett av 170 grader Fahrenheit spiker hoder – og 170 grader Fahrenheit er en minimumstemperatur for de fleste badstuer – du vil gå skrikende gjennom taket clutching din merket fitte i begge hender)!

 

 

På dette punktet, plasserte vi en 3-sidig metall skuffen, som vi hadde funnet inne i en gammel sukker shack, på gulvet i et hjørne av badstue, deretter foret innsiden kanten av skuffen med to lag med murstein. Så vi har lagt vår komfyr, som har en grill i bunnen, på toppen av klossene slik at asken ville falle rett i skuffen under som ild brant.

Du lurer sikkert på om ovnen. Tross alt, er det vanligvis den dyreste delen av enhver sauna, ikke sant? Vel, Tom og jeg setter vår oppvarming enhet sammen – tro det eller ei – for prisen av to metallhengsler. Tom kutte resten av ovnens stykker ut av rundt 1/16-tommers stålskrap og hadde en lærling sveiser (som trengte praksis og ikke belaste oss noe) sveise bitene sammen.

En tur til den lokale Skrap slått opp ingen brukStovePipe, så vi endte opp med å tilbringe pennies på Biltema for hva vi trengte. Vi kjørte 4-tommers diameter rør fra ovnen til en 5-tommers bredt hull i badstuen tak. (Jeg anbefaler på det sterkeste at du bruker en «Stovepipe fingerbøl» – for å sikre riktig isolasjon mellom røret og taket Vi visste ikke at det var noe slikt når vi bygget vårt sauna og i stedet improvisert en krage fra noen galvanisert metall.. ) Etter å ha installert Stovepipe, spikret vi 2-av-4s foran tre-brenner til å fungere som rekkverk.

Deretter satt vi rundt på jakt etter noen steiner for å sette på toppen av ovnen. Som du sikkert vet, de beste steiner for å bruke er de som har blitt slitt glatt ved Mother Nature (siden svaberg er mindre utsatt for å knekke enn forrevne seg). Avrundede steiner fra bunnen av en bekk eller innsjø er ideelle. [Pass på å la slike steiner tørke helt før du varmer dem. Selv den minste mengden av fuktighet fanget inne steinene kan gjøre dem knuse – kanskje voldsomt – når de først brukt i en badstue. Chris var i stand til å samle en ryggsekk full av egnede steiner på stranden i en halv time.

Den første gangen vi fyrte opp ovnen, ble vi positivt overrasket over sin effektivitet. Trekningen var veldig bra, og i løpet av kort tid, ble brannen brølende. Som steinene på toppen av ovnen varmes opp, Chris fashioned en øse fra en gammel sopp kan og en bjørk gren. Vi tok det inn i badstuen sammen med en bøtte med vann, og deretter – etter at vi hadde strippet ned og blitt vant til varmen – Tom sprutet litt vann på sizzling steiner … hvorpå vi umiddelbart opplevd en super eksplosjon av varm luft!

20 minutter senere – etter flere mer «blasts» av varme (hver ledsaget av ettertrykkelig «oohs» og «jøss») – tre dampende kropper kjørte utenfor for å hoppe inn i kjølig, blå Lake Michigan Har du noen gang følt så ren at huden din. bokstavelig tingled over? Ganske et rush, må jeg si!

Jeg har badet i kommersielle badstuer, og jeg kan fortelle deg ærlig at – for ren atmosfære og sjarm – de bare ikke kan sammenligne vår lille homebuilt DIY badstue. Likevel vår vadmel finsk sauna var mye rimeligere å bygge enn noen sauna jeg noen gang har vært i.

 

Share Button

Legg igjen en kommentar