Dagbladets kilder: Høyre tror ikke KrF vil kaste regjeringen

(Dagbladet): I ettermiddag ble det klart at KrFs landsstyre ikke har tillit til Sylvi Listhaug som justisminister.

Dersom partileder Knut Arild Hareide lytter til landsstyret, har Rødts mistillitsforslag mot justisministeren flertall når det skal voteres over i Stortinget i morgen.

En kilde som var på møtet sier det var sterke, og svært delte, meninger på om hvordan KrF skal håndtere saken.

Så hva skjer nå?

Dersom ikke Erna Solberg «tar grep», som Hareide ba henne om i ettermiddag, kommer hun til å stille kabinettsspørsmål i Stortinget i morgen. Da spiller hun høyt og legger regjeringens framtid i Stortingets hender.​

Kilder i Høyre og Frp beskriver det som helt usannsynlig at Erna Solberg sparker Sylvi Listhaug før Stortinget samles tirsdag, selv om det hadde stanset mistillitsforslaget og med sikkerhet berget regjeringen.

I helgen skrev flere medier at regjeringen kommer til å gå av dersom KrF stiller seg bak forslaget sammen med resten av opposisjonen og stiller mistillit mot Listhaug.

KrF kan fortsatt redde Erna

Ballen ligger dermed fortsatt hos Knut Arild Hareide og KrF. KrF-lederen svarte ikke på spørsmål om han er villig til å felle regjeringen over mistilliten til Sylvi Listhaug.

Etter det Dagbladet erfarer er tryggheten i Høyre stor på at Hareide og KrF kommer til å gjøre som Dagbladet skisserte tidligere i dag, nemlig ikke å stemme for et kabinettsspørsmål. Kilder i Høyre sier konklusjonen fra KrF i ettermiddag var som forventet.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det vil være grovt dersom Erna Solberg bruker kabinettsspørsmålet som et ris bak speilet i morgen for å unngå at Listhaug forsvinner ut av regjeringen.

– I så fall sier det mest om hvor langt Erna Solberg er villig til å gå for å redde en statsråd som har latterliggjort henne og er illojal. Alle som har fulgt med har sett at et flertall på Stortinget ikke stiller seg bak Listhaug, sier Moxnes.

PRESS: Et samlet pressekorps krevde klare svar fra Knut Arild Hareide i dag. Det fikk de. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
PRESS: Et samlet pressekorps krevde klare svar fra Knut Arild Hareide i dag. Det fikk de. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Krystallklar Støre

Jonas Gahr Støre sier at Ap fortsatt står for mistillitsforslaget, og ber Solberg agere.

– Vi stemmer for mistillit. Vi hørte hennes beklagelse, men på spørsmål om tillit er svaret nei. Hvilke konklusjoner statsministeren trekker av det, er opp til henne. Jeg ønsker ikke å spekulere i utfallet av et kabinettsspørsmål. Nå er det opp til statsministeren å trekke konklusjonen av at justisministeren ikke har Stortingets tillit, sier Støre og legger til:

– Hvilke konklusjoner Erna Solberg trekker av vårt mistillitsforslag er opp til henne.

Avgjøres i morgen

Etter det Dagbladet forstår forbereder ikke Ap-toppene seg på å komme til regjeringsmakt nå.

Kilder knyttet til ledelsen i Ap sier det fortsatt hersker stor tvil om KrF er villig til å felle regjeringen, noe få i partiet på forhånd trodde.

Det hele skal avgjøres i Stortinget i morgen.

– Det blir nå opp til Høyre og Venstre om de i morgen velger å slå ring om Sylvi Listhaug og Frp, konkluderer SV-leder Audun Lysbakken ifølge NTB.

Ansatte reagerer på at Listhaug vil gi dem blomster: - Kaller det naziblomster
Share Button

Legg igjen en kommentar