Det dødeligste skjelvet på 32 år avslørte arkeologisk skatt

Tempelet er dedikert til regnguden kjent som Tlaloc i aztekisk mytologi, og ble funnet inne i Teopanzolco-pyramiden i Cuernavaca i delstaten Morelos. Det knyttes til Tlahuica-kulturen i området.

– Jordskjelvet flyttet rundt på pyramidens kjernestruktur, sier arkeologen Barbara Koniecza ved Det nasjonale instituttet for antropologi og historie (INAH) i Mexico.

Toppen av pyramiden ble hardest rammet av skjelvet. Der har man tidligere funnet to templer – et dedikert til den mesoamerikanske sol- og krigsguden Huitzilopochtli, og et annet også til Tlaloc.

– Gulvet i begge templene sank sammen og ble bøyd, noe som gjør at de står i fare for å rase sammen, sier Koneicza.

Det var da INAH gjennomførte videre studier av pyramidestrukturen med radar lenger nede at de fant spor av det nyoppdagede Tlaloc-tempelet.

Strukturen antas å ha vært bygget en gang rundt år 1150. Ifølge eksperter var tempelet trolig 6 meter langt og 4 meter bredt. Keramikkrester og en røkelsesbrenner som trolig tilhører Tlahuica-kulturen ble også funnet.

Jordskjelvet som gjorde tempel-oppdagelsen mulig skjedde om ettermiddagen 19. september i fjor. Jordskjelvet ble målt til styrke 7,1, og over 369 mennesker døde som følge av det, hovedsakelig i hovedstaden Mexico By.

Skjelvet var det dødeligste som hadde rammet landet siden tragedien 19. september 1985, da 10 000 mennesker ble drept, 30 000 skadd og 100 000 hjemløse etter et gigantskjelv.

For 32 år siden døde over 10 000 i jordskjelv i Mexico. På samme dato ble landet rammet på nytt
Share Button

Legg igjen en kommentar