– Dette er alle risikofaktorer – også for Oslo Børs

(Hegnar.no:) Oslo Børs falt ikke overraskende fra start torsdag etter at Wall Street gikk på sitt største endagsfall siden februar. Uroen spredte seg videre til Asia, der børsene i Kina og Japan endte ned over fire prosent.

Oslo Børs er heller ikke upåvirket, og hovedindeksen endte ned 2,6 prosent til 890,91 poeng i torsdagens handel.

Det er ifølge E24 gjør fallet børsdagen til den verste siden 27.juni 2016.

Etter en urolig formiddag, begynte innhentingen ved 12.30-tiden. Det var likevel langt fra nok til å ta igjen det tapte fra tidligere på dagen. Samtlige av aksjene som utgjør hovedindeksen, endte dagen i rødt, bortsett fra teknologiselskapet Asetek, som gikk opp 6,4 prosent.

Bratt nedgang

Blant alle de tradisjonelle børslokomotivene pekte derimot pilene nedover, i mange tilfeller bratt nedover. Equinor falt 3,4 prosent, mens Subsea 7 og Aker gikk ned henholdsvis 3,9 og 4 prosent. DNB (-2,3 prosent) og Hydro (-2,1 prosent) gjorde det bedre enn hovedindeksen, mens «vinneren» på topp-ti-listen ble Marine Harvest, som slapp unna med en nedtur på 1 prosent.

Oljeprisen svingte til dels mye gjennom torsdagen, og da Oslo Børs stengte hadde prisen på et fat nordsjøolje falt med rundt halvannen prosent til 81,36 dollar.

– Fallet på Oslo Børs i dag må ses i sammenheng med utviklingen i USA og Asia i natt. De fundamentale faktorene for det norske aksjemarkedet er relativt gode, med en sterk konjunktur der særlig oljenæringen signaliserer et oppsving inn i neste år, kommenterer seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken Capital Markets til Hegnar.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor ille kan det bli?

Hvor ille det blir for Oslo Børs i dagene fremover, vil dermed ifølge Grangård i stor grad bestemmes av utviklingen i de internasjonale aksjemarkedene.

– Lavere risikoappetitt internasjonalt gir normalt store utslag for en relativt liten børs som den norske. Vårt hovedsyn er at risikoen for globale aksjer er forholdsvis balanserte når en kikker tre til seks måneder frem i tid. Så over litt tid regner vi med moderat, positiv avkastning fra globale aksjer, sier økonomen.

Flere risikofaktorer

Samtidig utelukker ikke dette ifølge Grangård at vi kan se videre fall de neste dagene på utsikter for høyere renter i en situasjon, hvor særlig det amerikanske markedet er høyt priset.

– Sur stemning mellom USA og Kina rundt handelsspørsmål, den italienske statsgjeldssituasjonen, en oppblussing av valutauroen i EM og en forverring av vekstutsiktene i Kina og oljeprisen er alle risikofaktorer også for Oslo Børs.

KRISESTEMNING: Det var flere nervøse sjeler på Wall Street da den amerikanske børsen åpnet til ny dag etter at den gikk på sitt største endagsfall siden februar onsdag. Foto: NTB Scanpix
KRISESTEMNING: Det var flere nervøse sjeler på Wall Street da den amerikanske børsen åpnet til ny dag etter at den gikk på sitt største endagsfall siden februar onsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– På den andre siden mener vi at solid økonomisk vekst og gode utsikter for inntjeningen i norske børsnoterte selskaper vil kunne bidra til god avkastning på Oslo Børs de neste tre til seks månedene, avslutter seniorøkonomen i Handelsbanken Capital Markets.

Rolig start i USA

Nedturen både på Oslo Børs og ellers i verden var ventet etter at Wall Street onsdag hadde sin dårligste dag på flere måneder. I Asia fulgte Tokyo med nedover med et fall på 4 prosent, mens Hang Seng-indeksen i Hongkong falt 3,7 prosent.

I Europa endte FTSE 100-indeksen ned 1,5 prosent. CAC 40 i Paris gikk ned 1,2 prosent, mens DAX-indeksen i Frankfurt falt med mer beskjedne 0,8 prosent.

Wall Street fikk en rolig start dagen derpå. Etter to minuttres handel torsdag lå Dow Jones-indeksen 0,2 prosent lavere enn sluttnoteringen dagen før. Den bredere indeksen S&P 500 falt også 0,2 prosent, mens hovedindeksen på teknologbørsen Nasdaq gikk ned 0,1 prosent.

Les også:

Andre økonominyheter:

– I think Fed has gone crazy

Lukker slukker og nedbemanner

– Vi har ventet på dette i USA i hele år

Nordea-strateg tror børs­fallet sprer seg til Oslo
Share Button

Legg igjen en kommentar