Dødt løp i amerikansk valgdrama

NEW YORK (Dagbladet): Da 99 prosent av stemmene var talt opp, ledet Demokraten Conor Lamb med 49,9 prosent av stemmene mot Republikanerene Rick Saccone, som hadde 49,5 prosent av stemmene. Ettersom bare 755 stemmer skilte dem, var det tirsdag kveld amerikansk tid ikke mulig å utrope en vinner, ifølge Associated Press.

Dermed må det ny fintelling til i valget som mange mener vil gi en pekepinn om hvor upopulær president Donald Trump faktisk er, og hva som vil skje i mellomvalget i november.

Allerede før resultatet er klart, ser Demokratene på det som en seier at de har klart å skape trøbbel for Republikanerne i et av Trumps kjerneområder.

DEMOKRATENES KANDIDAT: Conor Lamb. Foto: REUTERS/Brendan McDermid - RC1263869610
DEMOKRATENES KANDIDAT: Conor Lamb. Foto: REUTERS/Brendan McDermid – RC1263869610 Vis mer

– Et nederlag her vil gjøre Republikanerne veldig nervøse. Dersom Demokratene vinner, vil mange se på det som at Demokratene har vunnet et «Trump»-sete, og spå at Demokratene vil overta flertallet i Representantenes hus til høsten og dermed sende dem mer penger, sier den tidligere lederen for Republikanernes nasjonale komité, Tom Davis, til Politico.

Trump vant selv valgdistriktet, med mange hvite arbeiderklassevelgere, med nesten 20 prosentpoengi 2016. Pennsylvania ble dermed en del av ryggraden i hans valgseier.

Men selv om han helhjertet har støttet opp om Saccone og også besøkt området to ganger, har Republikanerne fått uventet hard motstand i det som er et av Trumps kjerneområder. Dette kommer også etter at Republikanerne har brukt mer enn 10 millioner dollar på valget.

Dersom Lamb vinner, vil det være en stor seier og vitamininnsprøytning for Demokratene og et sviende nederlag for Trump og Republikanerne.

Alabama-kandidat trygler om pengehjelp etter overgrepsanklagene

I desember tapte Republikanerne også et spesialvalg til en plass i Senatet fra den erke-republikanske delstaten Alabama til Demokratene. Den gangen mente mange Republikanere at årsaken til nederlaget var kandidaten Roy Moore, som var anklaget for seksuelle overgrep mot mindreårige. I Pennsylvania har ikke partiet none liknende unnskyldninger. Rick Saccone har sagt i valgkampen at han var «Trump for Trump ble Trump».

Dagbladet følger saken.

PENNSYLVANIA: Under et valgkampmøte omtalte USAs president Donald Trump kongressmedlem Maxine Waters fra California som «et individ med lav IQ». Video: CNN Vis mer
Share Button

Legg igjen en kommentar