Egeland: – Usedvanlig gjerrig. Norge blir en bjelleku for de verste


IKKE IMPONERT: Jan Egeland er i dag i Nigeria for å se på arbeidet Flyktninghjelpen driver. Her får 100 000 mennesker hjelp av organisasjonen. – Norge må ikke lede et kappløp mot bunnen, sier Egeland til Dagbladet. Foto: Martial Trezzini / AP / Scanpix Vis mer

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland er i dag i Nigeria, for å se på den prekære situasjonen der millioner er på flukt på krig og konflikt. Han er sjokkert over at Regjeringen nå vil kutte antall kvoteflyktninger.

– Det var usedvanlig gjerrig. Norge blir en bjelleku for de verste landene i verden, med hensyn til å gi beskyttelse til mennesker i desperat nød. Vi har aldri hatt så få asylsøkere, og nå skal vi altså i tillegg knapt ha kvoteflyktninger? Spør Egeland på telefon til Dagbladet. Han fortsetter:

– Umulig å forsvare

– Dette blir umulig for oss å forsvare ute i verden, hvor vi ber fattige land i Midtøsten og Afrika om å ta millioner, og at vi knapt tar noen.

Egeland setter sin til at flertallet i Stortinget vil endre Regjeringens budsjettforslag.

– Dette vil nok mange gode krefter komme sammen for å endre. Høykommisæren for flyktninger i FN og andre vil komme til å si at dette er utålelig. Hvorfor skal verdens fattigste land ta alt ansvar, mens verdens rikeste tar minimalt ansvar?

Avhengig av kvotesystem

Egeland er i Nigeria, hvor Flyktninghjelpen hjelper 100 000 flyktninger. På verdensbasis hjelper Flyktninghjelpen, blant annet med norske midler, over seks millioner flyktninger og fordrevne.

– Men hele denne enorme hjelpeoperasjonen er avhengig av at det er et kvotesystem i verden: Det er folk vi ikke kan klare å hjelpe lokalt, i nærområdene. Det kan være for farlig, og det kan gjelde spesielt utsatte grupper, sier Egeland og fortsetter:

– Disse kan ikke integreres. De må få hjelp i andre land. Da ber vi land om å ikke lede et kappløp mot bunnen. Man må ha land som oppmuntrer hverandre til å ta ansvar i en verden med problemer.

Egeland viser til Norges lange tradisjon med å være et land som hjelper mennesker i nød.

– Nå har det vært en utvikling hvor Norge har gått i feil retning i noen år. Før var vi et land som var i tet, som tok ansvar. Jeg håper jo at at dette kan endres i Stortinget, sier Egeland.

Unge Venstre: – Må endres

Leder i Unge Venstre, Tord Hustveit, er ikke fornøyd med kvotekuttet:

– Det kommer rekordfå asylsøkere til Norge.Samtidig har det aldri vært flere på flukt. Da har Norge et ansvar med å bidra. De siste tre årene har vi tatt en ekstra innsats, med å ta imot flere kvoteflyktninger. Nå går man dessverre tilbake til det nivået det lå på under den rød-grønne regjeringen. Det holder ikke, sier Tord Hustveit, leder i Unge Venstre. Han fortsetter:

– Vi mener at Regjeringen, Venstre og KrF bør lytte til Flyktninghjelpen og andre humanitære organisasjoner som er veldig tydelige på at Norge må ta imot flere kvoteflyktninger.

– Men Venstre har i dag sagt at dere er fornøyd med budsjettet som nå legges fram?

– Vi er i det store og hele fornøyd med budsjettet, men dette er et av områdene hvor vi har en vei å gå, sier Hustveit.

Share Button

Legg igjen en kommentar