Eksperter tror på comeback for Einar Aas: – Savner ham i kraftmarkedet

Selv om kraftspekulanten Einar Aas (47) i september gikk på en milliardsmell på gambling på råvarebørsen Nasdaq Commodities, har ikke eksperter i markedet mistet troen på ham.

I går kveld, etter at en avtale var klar med Einar Aas’ kreditorer, mente analytikere Dagbladet snakket med at han har gode sjanser for å gjøre et comeback.

Forutsetningen er at han ikke stoppes av nye regler.

– Stor risiko

– Han har alle muligheter til å komme tilbake, for det er nok av dem som vil investere penger hos ham, sier analysesjef Tor Reier Lilleholt i analyse- og konsulentselskapet Wattsight.

– At han har kompetanse i kraftmarkedet, er det ingen tvil om, sier Lilleholt til Dagbladet.

Tidligere arbeidsgiver strittet imot avtalen: Syntes Einar Aas fikk beholde for mye

– Han har vel like gode muligheter som alle andre, sier kraftanalytiker Joachim Dahl Jensen i Thomson Reuters, og utdyper:

– Han er en kompetent person, og veldig mye av det han har gjort er fornuftig. Men han har jo også tatt stor risiko i forhold til den gjelden han kunne betjene, sier Jensen, som ikke vil uttale seg om eventuelle begrensninger Aas heretter vil kunne møte i regelverket på Nasdaq.

– Savner ham

Da sistemann Agder Energi i går sa ja til en avtale mellom Einar Aas, Nasdaq Clearing og 166 Nasdaq-medlemmer, var det klart at Aas ikke går konkurs.

Avtalen innebærer salg av de fleste av Einar Aas eiendommer, men han og familien får beholde den gedigne boligen i Grimstad.

I kraftmarkedet har det ifølge Joachim Dahl Jensen vært en tilbakeholdenhet etter at Aas forsvant.

– Har aktørene blitt mer forsiktige?

– Ja, det er en måte å beskrive det på. Risikopremien har blitt høyere, sier Jensen.

– Savner dere ham i markedet?

– Ja, sier Jensen.

– Ville ansatt ham

Einar Aas’ milliardsmell kom den 10. september. Han hadde gamblet på at de nordiske kraftprisene skulle nærme seg det tyske prisnivået.

Da det motsatte skjedde, var garantiene hans så utilstrekkelige at en drøy milliard (107 millioner euro) måtte dekkes opp av andre handlende på børsen, og av Nasdaq selv.

I kraftmarkedet har Einar Aas likevel vært savnet.

Joachim Dahl Jensen forklarer at Aas som en stor og risikovillig aktør har bidratt til stor omsetning og aktivitet i kraftmarkedet – og dermed til en mer «riktig» strømpris.

– Tror du noen kan tenke seg å ansette ham?

– Det er et godt spørsmål. Jeg tror at jeg ville gjort det, sier Joachim Dahl Jensen.

Share Button

Legg igjen en kommentar