Ekstremvær og sibirkulde rammer hele landet

(Dagbladet): Det er meldt kraftig vind på Vestlandet og i Trøndelag fra søndag kveld. Vinden kan spre seg til store deler av landet, og Meteorologisk institutt har kalt inn ekstra mannskap for å overvåke uværet.

Uværet er klassifisert som fase A. Ifølge Terje Alsvik Walløe kan den utvikle seg videre til fase B og dermed bli ekstremvær.

– Uværet begynner på Vestlandet på utover ettermiddagen og kvelden på søndag og fortsetter til midt på dagen på mandag. Det ventes mye vind på kysten av Sogn og Fjordane. Vinden sprer seg over flere steder i landet, og mesteparten av landet vil få sterk kuling og mye vind ved kysten og på fjellet, sier Walløe til Dagbladet.

Vindkraftrekord

Rundt 100 hPa i skilnad mellom høgtrykket over Russland og lågtrykket over Island søndag kveld. For #Norge resulterer dette i kraftig vind siste del av søndag og store delar av måndag. Sjekk https://t.co/Jyfl8eYKdc for detaljar. pic.twitter.com/iqiRE0Rd2T

— Meteorologene (@Meteorologene) 12. januar 2018

Mandag forflytter vinden seg til fjellområder i Sør-Norge, og på tirsdag går den innover Nord-Norge.

– Langs kysten av Vestlandet blir det storm utsatte steder, og fjellet i Sør-Norge er særlig utsatt, men Finnmark vil også få mye vind, sier Walløe.

Den kraftige vinden dannes ifølge meteorologen på grunn av lavtrykket på Island og høytrykket i Russland. På grunn av den sørlige vindretningen er vinden imidlertid ikke spesielt kaldt.

– Vinden er ikke spesielt kald, og temperaturene vil ligge på rundt null grader mange steder i landet på mandag. I Tromsø blir det minus to grader, og i Oslo blir det omlag en minusgrad, mens Trondheim får en plussgrad. Temperaturene i Bergen og Kristiansand ligger på to plussgrader, sier han.

Kraftige vindkast frå sør-søraust er venta for fylka #SognOgFjordane#MøreOgRomsdal og #Trøndelag i perioden frå søndag kveld til måndag kveld. Fare for vindkast på 35 til 45 m/s utsette stader. Blått felt syner dei mest utsette områda. pic.twitter.com/e592IerdLk

— Meteorologene (@Meteorologene) 13. januar 2018

Vått vær

Det blir ifølge Walløe mye nedbør, både på Øst-, Vest- og Sør-Landet på mandag og tirsdag.

– Nedbøren vil falle i form av snø på Øst- og Vestlandet og sludd på Sørlandet. Det kommer mellom 30-50 cm nysnø i Nordmarka i løpet av mandag og tirsdag. Det er ingen som får fint vær de neste dagene, for mens vinden blir kraftigst i Sogn og Fjordane og Finnmark, får Sør- og Østlandet mest nedbør, sier Walløe.

Kaldeste perioden i vinter

Det ligger til rette for gode skiforhold i Oslomarka denne helgen! Lett snø og overskyet de neste dagene. Neste uke blir det mildere og utrygt for regn. #Oslopic.twitter.com/vY1WjIqWz8

— Meteorologene (@Meteorologene) 11. januar 2018

Uværet varer ifølge meteorologen til og med mandag. Utover tirsdagen roer det seg. Så kommer sprengkulda.

– Når uværet har gitt seg, vil det bli kaldere. Det vil bli mellom 10 og 15 minusgrader i osloområdet, og enda kaldere i innlandet. Du kan si at det blir en kald og vinterlig avslutning på uka, sier Walløe.

Bergen kan, i likhet med hovedstaden, vente seg mellom minus 10 til 15 grader mot slutten av neste uke, mens det i Trondheim og Kristiansand blir rundt ti minusgrader. Tromsø får mellom fem til ti minusgrader.

– På denne tiden av året befinner den kjølige lufta seg over Russland og Sibir, og når den beveger seg mot oss, blir det en kald og vinterlig periode i hele landet. Østavinden som ligger over Skandinavia i slutten av uka gir derfor en kald luftmasse, sier statsmeteorologen.

De kalde temperaturene holder seg til slutten av neste uke.

– Det blir mye vær, neste helg ligger an til å bli den kaldeste perioden hittil i vinter, sier Walløe.

Share Button

Legg igjen en kommentar