Emile (69) går rettens vei for å bli 20 år yngre

«Forever young, I wanna be forever young», sang den tyske popgruppa Alphaville i sin megahit fra 1984.

Og noen hver har nok gått og nynnet på den låta, mens man har drømt seg tilbake både 10, 20 og 30 år.

Men der langt de fleste har innfunnet seg med at klokka bare tikker en vei, og at man for hvert eneste år som går blir, ja nettopp, ett år eldre, finnes det noen som nekter å forholde seg til akkurat det.

Krever å få endret fødselsdato

Som for eksempel den 69 år gamle entreprenøren og selvhjelpsguruen Emile Ratelband fra Nederland.

Han har saksøkt nå de lokale myndighetene i Arnhem i den nederlandske provinsen Gelderland. Grunnen? Han krever å få endret fødselsdatoen sin fra 11. mars 1949 til 11. mars 1969, skriver Telegraph.

Ratelband har mange argumenter for sitt høyst spesielle søksmål. Han sier blant annet at han ønsker å unngå aldersdiskriminering, som han mener rammer ham både i samfunnet og når han skal prøve å kurtisere det motsatte kjønn.

– Når jeg er 69 så er jeg begrenset. Hvis jeg er 49 så kan jeg kjøpe et nytt hus, kjøre en annen bil. Jeg kan jobbe mer. Når jeg er på Tinder og oppgir at jeg er 69, så får jeg ikke et eneste svar. Når jeg er 49, med mitt fjes, så vil jeg være i en luksuriøs posisjon, sier Ratelband.

Også hans egen gode helse er et argument, ifølge den noe eksentriske nederlenderen.

Forskere har gjort gamle mus unge igjen: - Det er banebrytende

– Jeg tok en legesjekk, og hva viste den? Min biologiske alder er 45 år, sier 69-åringen.

Myndighetene kan spare penger

Til avisa Algemeen Dagblad sier han at han «lider» som 69-åring, og at han lenge har følt seg «20 – 25 år yngre» enn hans offisielle alder.

– Transkjønnede kan endre kjønnet sitt på fødselsattesten, og i den samme ånden burde det være rom for en aldersendring, sier Ratelband, som også hadde med seg noen «gulrøtter» til myndighetene.

For, argumenterer Ratelband, dersom han får endret alderen sin, så vil han trolig få jobbet mer, noe som igjen er gode nyheter for myndighetene. Han vil selvsagt ikke kreve sin pensjon før han når pensjonsalder igjen.

Det vil, igjen ifølge Ratelband, spare myndighetene for nesten 300 000 euro.

– Med friheten til å velge, å velge navn, kjønnsfriheten, så vil jeg ha min egen alder. Jeg vil ha kontroll over meg selv, sier Ratelband, til ABC News.

Saken har allerede vært oppe for retten, der dommeren hadde sine innsigelser. Det vil nemlig ikke være helt uproblematisk å endre fødselsdatoen, ettersom det betyr at man juridisk sett sletter 20 år av en persons liv.

Dommeren spurte Ratelband om hva som da skjer med de første 20 åra av hans liv, dersom fødselsdatoen endres.

– Hvem tok foreldrene dine hånd om i de åra? Hvem var den lille gutten? spurte dommeren, som skal avsi en dom innen fire uker.

Tviler på gjennomslag

Marjolein van den Brink, som er ekspert på menneskerettigheter og kjønnssaker ved universitetet i Utrecht, har liten tro på at Ratelband får gjennomslag, selv om aldersdiskriminering åpenbart er et problem.

– Men det er bare en faktor og det er bare noe som inntreffer når du blir 40, 45, 50, litt avhengig av hva slags jobb du har, sier van den Brink, som peker på at det er noe helt annet med kjønn.

– Kjønnet ditt følger deg fra vugge til grav, og det avgjør nesten alt – og ikke bare i arbeidsmarkedet, men over alt.

Man kan selvsagt mistenke Ratelband for å ha saksøkt myndighetene for å få oppmerksomhet, men det benekter han hardnakket.

– Nå er jeg en gammel mann. Jeg må spare pengene mine sånn at jeg kan gi de til barna mine, sånn at de kan leve. Men hvis jeg får tilbake alderen igjen, så har jeg nytt håp. Jeg blir ny igjen. Hele framtida er der for meg igjen, sier sjubarnsfaren.

Share Button

Legg igjen en kommentar