Erdogan erklærer seier i Tyrkia. Opposisjonen raser

Allerede fra klokka 20.00 søndag kveld meldte flere medier og nyhetsbyrået om at president Recep Tayyip Erdogan har kommet seirende ut av det tyrkiske president- og parlamentsvalget. Klokka 21.40 erklærer han selv valgseier.

Med et oppmøte på nær 90 prosent har Tyrkia lært verdenen en lekse i demokrati.Jeg håper ingen vil prøve å kaste en skygge over resultatene og skade demokratiet i et forsøk på å skjule sine egne feil, sier Erdogan i en tale i kveld.

Tusener av Erdogan-tilhengere har tatt til gatene rundt omkring i landet for å feire det de mener er en valgseier. Det er opposisjonen mildt sagt misfornøyd med.

Erdogan trenger mer enn halvparten av stemmene for å unngå en runde to i presidentvalget, og ønsket også å sikre videre flertall i parlamentet.

FEIRER: Recep Tayyip Erdogans tilhengere har allerede feiret valgseier i flere timer. Her flere samlet utenfor partiet AKPs hovedkontor i Istanbul. Foto: AP Photo/Emrah Gurel/NTB Scanpix
FEIRER: Recep Tayyip Erdogans tilhengere har allerede feiret valgseier i flere timer. Her flere samlet utenfor partiet AKPs hovedkontor i Istanbul. Foto: AP Photo/Emrah Gurel/NTB Scanpix Vis mer

Det statlige nyhetsbyrået Anadolu erklærte ved 22-tiden søndag at Erdogan vinner valget med om lag 53 prosent av stemmene. Valgkommisjonen YSK har imidlertid ennå ikke presentert de endelige resultatene. Hans hovedutfordrer Muharrem Ince har ifølge opptellingen fått 30,7 prosent av stemmene.

– Valget er ikke over

Opposisjonen mener imidlertid valget er langt fra over, og hevder det er millioner stemmer å telle igjen.

– Bare 66,7 prosent av stemmeurnene er åpnet. Erdogan leder med 44 prosent mens Ince følger med 40 prosent. Valget er ikke over, sier parlamentsmedlem for opposisjonspartiet CHP Haluk Peksen, ifølge Hurriyet Daily News.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DETTE ER BAKGRUNNEN: President Recep Tayyip Erdogan har hisset på seg flere under hans politiske karriere. CNNs Becky Anderson gir en kort oppsummering. Video: CNN / Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis merVis mer

Ifølge de offisielle resultatene oppnår ikke AKP flertall i parlamentet med sine 295 seter. Flertallet blir imidlertid sikret av det nasjonalistiske samarbeidspartiet MHP, som ser ut til å få inn 48 representanter. Det sikrer i så fall Erdogan-koalisjonen flertall.

AKP benekter at resultatene kan betviles.

– Det er ikke noe mistenkelig ved resultatene. Anadolu publiserer offisielt registrerte stemmer fra alle partier. Det skjer foran alle. Det kan skje uregelmessigheter, men det er uakseptabelt å komme med provokasjoner mot statlige institusjoner som Anadolu, sier AKP-talsmann Mahir Ünal.

– Valget stjålet

Erdogan i ledelsen i Tyrkias skjebnevalg

Også Ince selv anklager det statlige nyhetsbyrået Anadolu for å manipulere resultatene.

– Jeg ber alle representantene i stemmelokalene om ikke å forlate valgurnene, sier han.

Flere kilder, inkludert avisa Hürriyet, hevdet søndag kveld at nyhetsbyrået Anadolu opererer med en høyere andel opptelte stemmer enn det nasjonale valgstyret selv har opplyst om.

– Om disse resultatene skulle stå seg i den offisielle stemmetellingen tror jeg opposisjonen kommer til å oppfatte det som om valget er stjålet. Da tror jeg man kommer å få store demonstrasjoner i gatene, sier leder Paul Levin ved Institutt for Tyrkia-studier ved Stockholms universitet.

Kan endre seg dramatisk

Tyrkia-kjenner Morten Myksvoll, som dekker valget med bloggen tyrkiskpolitikk.no, sier det er uklart om det er snakk om manipulasjon, eller «bare» selektiv rapportering, det vil si at Anadolu velger å først rapportere resultatene fra distriktene der Erdogan gjør det godt. Opposisjonen frykter at deres observatører skal tro at valget er tapt og gå hjem, hvorpå Erdogans støttespillere kan manipulere resultatet.

«Bølla» kan bli enda mektigere: - En trussel mot hele verden

– Det jeg ser når jeg følger resultatene fra provinser jeg har valgt ut, er at Erdogans tall synker over hele linjen. Inces tall stiger. Spørsmålet er om det er nok til at Erdogan går under 50 prosent, sier Myksvoll til NTB.

Erfaringer fra tidligere valg viser at resultatet kan endre seg dramatisk i løpet av opptellingen, da oppslutningen om de ulike kandidatene og partiene varierer i ulike deler av landet. Dermed har det vært ventet at det endelige resultatet vil bli jevnere enn de første resultatene, som viste opp mot 60 prosents ledelse for Erdogan.

Dersom Erdogan gjenvelges vil han som president få utvidet makt. Det sørget fjorårets omstridte folkeavstemning, som endte med en end om å endre landets grunnlov, for.

HDP nær vippen

Et spenningsmoment er om det prokurdiske partiet HDP kommer over sperregrensen på 10 prosent. De foreløpige resultatene tyder på at de kan klare det og dermed havne på vippen i nasjonalforsamlingen.

Det er kommet flere meldinger om forsøk på valgfusk, særlig sørøst i landet der størstedelen av landets kurdere bor.

Valgobservatører fra Europarådet forhindret av politi i Tyrkia

Myksvoll sier han er overrasket over at det ikke er rapportert om mer juks i løpet av stemmegivningen.

Hindret valgobservatører

Valgobservatører fra Europarådet er blitt stoppet av tyrkisk politi og forhindret fra å observere valget i Tyrkia.

– Vi ble nærmest sjikanert, sier Nikolaj Villumsen fra det danske partiet Enhedslisten. Han var søndag i byen Diyarbakir, sørøst i Tyrkia.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har også observatører i landet. To av dem ble nektet innreise i landet.

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) er også OSSE-observatør, og meldte tidligere søndag at han fikk utført oppgaven uten problemer i valglokaler utenfor Ankara.

Bård Hoksrud på plass i Tyrkia for å følge valget
Share Button

Legg igjen en kommentar