Får ikke enerett på noen av Oslos største turist-attraksjoner

Utfallet ble klart mandag da Klagenemnda for industrielle rettigheter forkastet klagen fra Oslo kommune. Dermed er det nå fritt fram for hvem som helst å lage kopier av skulpturene som står i Vigelandsparken i Oslo, ifølge NRK.


FRITT FRAM: Etter avgjørelsen i Patentstyret, kan alle som vil lage suvenirer basert på skulpturene i Frognerparken. Oslo kommune ønsket å ha enerett på dette. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Saken begynte allerede i 2014. Da var det 70 år siden Gustav Vigeland døde og opphavsretten falt bort. Oslo kommune ønsket å stoppe private selskaper som ønsker å tjene seg rike på skulpturer, kjøleskapsmagneter, nøkkelringholdere, såper og all slags andre produkter som er formet som skulpturene. Kommunens plan var å lage suvenirene selv – eller å selge lisens til å lage dem. Siden den gang har kommunen lidd nederlag både i Patentstyret og i EFTA-domstolen. Etter avgjørelsen i Klagenemnda for industrielle rettigheter legger kommunen ballen død.

– Vi har fått en avklaring på dette spørsmålet og tar det til etterretning. Nå går vi videre med det som er aller viktigst for oss, nemlig å vise fram den kunstneren Vigeland var, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).

Kommunen har tidligere argumentert med at det gjennom mange tiår er investert mye i kunsten til Gustav Vigeland og til promotering av den, og at man ønsket å høste fruktene av innsatsen.

– Både kunstneren Gustav Vigeland og Vigelandsanlegget må anses å tilhøre vår felles kulturarv, skriver Klagenemnda for industrielle rettigheter i sitt vedtak, ifølge NRK. (NTB)

Feriebyen tilbyr deg over 80 000 kroner i måneden for å skryte av stranda og sola her
Share Button

Legg igjen en kommentar