Fare for innstillinger av flyavganger, båter og annen transport

Fra fredag ettermiddag er det ventet sørlig full storm på kysten i Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus, og lokalt kraftige vindkast, opp mot 35 m/s i kystområdene.

Meteorologisk institutt har hevet farenivået til rødt, og skriver i sitt OBS-varsel at det er farlig å være utendørs.

Oppjusterer til rødt farenivå i Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus

– Det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, skog og strømnett. Stor fare for innstillinger av flyavganger, båter og annen transport. Broer kan stenges, advarer meteorologene.

Både ved Bergen flyplass og andre mindre flyplasser på Vestlandet, samt ved Kjevik meldes det allerede om noen innstillinger og forsinkelser, opplyser kommunikasjonssjef hos Avinor, Gurli Ulverud overfor Dagbladet.

Vurderinger

– Sikkerheten kommer alltid først, så når en flyvning avvikles er det etter en vurdering fra kapteinen, sier hun.

Ved Oslo Lufthavn er det foreløpig ikke meldt om innstilllinger eller forsinkelser utenom det normale, ifølge Ulverud, og forteller at det skyldes vindretningen.

Color Line innstiller avganger på grunn av uværet

– Det er meldt at stormen kommer som sønnavind, og i såfall vil det ikke være en vind som vil forårsake avvik i flytrafikken. Det er sidevind er vanskelig.

Hun anbefaler alle reisende å følge med på informasjon fra flyselskapene.

– Og ellers er det bare å møte opp som normalt, sier hun.

Flere tusen uten strøm

Stormen har klokka 14 allerede truffet Agderfylkene kraftig. Det får konsekvenser for mer enn flytrafikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– 9400 kunder er nå uten strøm. Vi har store ressurser inne som følge av det ventede uværet, sier Mette Vikstøl i Agder Energi.

Selskapet har satt inn alt av tilgjengelig mannskap for å forsøke å sørge for at færrest mulig blir uten strøm utover kvelden.

– Men sikkerheten til de ansatte går alltid foran. Vi vil også oppfordre folk til å holde avstand dersom de ser strømlinjer på bakken, sier Vikstøl.

Full storm

I en oppdatering i formiddag skrev Meteorologisk institutt følgende på sine nettsider:

«Fra fredag ettermiddag er det ventet sørlig full storm på kysten, og lokalt kraftige vindkast, opp mot 35 meter per sekund i kystområdene. De sterkeste vindkastene ventes nær kysten, men indre strøk kan også få vindkast opp mot 25-30 meter per sekund. Vinden dreier vestlig og avtar natt til lørdag. Vi får sørlig full storm inn Oslofjorden, som kommer til å gå rett inn fjorden. Det vil særlig påvirke Østfold og Vestfold».

- Dette blir en kveld vi kommer til å huske
Share Button

Legg igjen en kommentar