Fem meldt omkommet. Mange venter fortsatt på å bli reddet

Fem personer er så langt bekreftet omkommet i forbindelse med den tropiske stormen, Florence, som traff sørøstkysten av USA torsdag kveld, skriver ABC News.

Mor og baby omkom

Blant de omkomne er en mor og hennes åtte måneder gamle baby. De to døde da et tre falt ned på huset deres i New Hanover County i Nord-Carolina fredag.

Barnets far er brakt til sykehus, men det er uvisst hvor alvorlige skadet han er.

– Vår medfølelse går til familiene til de som døde i denne stormen. Orkanen Florence kommer til å fortsette sine voldelige herjinger i flere dager. Vær forsiktige og pass på, lyder beskjeden fra guvernør Roy Cooper.

Fredag kveld meldte nasjonalt orkansenter at Florence har blitt nedgradert fra orkan til tropisk storm, men vind, stormflo og oversvømmelser truer fortsatt innbyggerne i de stormutsatte delstatene.

Natt til lørdag står uværet nesten stille, og vindstyrken er redusert til 32 sekundmeter. Men regnet høljer ned over de rammede områdene, og flere hundre mennesker er reddet fra stigende flomvann.

- Båt er på vei - kom dere opp i andre etasje eller på loftet

Som i den lille byen New Bern i Nord-Carolina. Byen ligger mellom to elver som fløt over sine bredder fredag.

– Elva renner gjennom oss, sier Camilla Klotz, en av innbyggerne i byen, til Washington Post.

Jages av flomvannet

Fra det voldsomme uværet traff byen og fram til fredag ettermiddag lokal tid hadde mer enn 360 mennesker blitt reddet, men fremdeles er det mange som venter på å få hjelp med å komme seg bort fra de voldsomme vannmassene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge myndighetene står det 140 i kø på nødtelefonen for å få hjelp. Det betyr trolig at det er langt flere enn 140 mennesker som trenger hjelp.

– De ringer oss mens de har vannet etter seg, sier Gene Hodges, en talsmann for myndighetene, som gjengir samtalene med dem som ba om hjelp.

«Jeg er i første etasje».

«Går opp i andre etasje da».

«Vannet kommer opp til andre etasje».

«Gå opp på loftet».

«Nå er jeg på taket».

Guvernør Cooper uttalte fredag at «stormen herjer med delstaten vår», og han uttrykte samtidig stor bekymring for lokalsamfunn som risikerer å bli nærmest utradert av uværet.

«FLORENCE»: Stororkanen «Florence» treffer nå sørøstkysten av USA med stor kraft. Video: CNN Vis mer

– Ikke dra hjem

Han advarer også personer som har evakuert på det sterkeste å dra hjem på det nåværende tidspunkt, selv om Florence har blitt nedgradert fra orkan til tropisk storm.

– Det frister å dra østover for å se på eiendommen din. Ikke gjør det. Bli der du er, lyder advarselen fra guvernøren, som kaller de enorme nedbørsmengdene som nå faller over delstaten for «tusenårsregn».

Han får støtte fra politisjefen i Wilmington i Nord-Carolina.

– Jeg ser at det kommer en flom av bibelske proporsjoner. Jeg ser at strandsamfunnene vil bli oversvøm av vann og ødeleggelser som vil bli ganske, ganske voldsomme, sier politisjef Ralph Evangelous.

I Wilmington våknet innbyggere fredag til krafttransformatorer som sprengte i lufta mens den ulende vinden sendte metallskilt, vannmasser og vrakdeler gjennom gatene. De fleste av småbyens innbyggere som ikke hadde flyktet på forhånd, holdt seg innendørs i strømløse hus.

Unntakstilstand

Værsystemet beveget seg bare i 6 kilometer i timen fredag. Dermed kan regnet vare lenger i områdene som er rammet.

– Orkanen Florence er kraftig, langsom og ubarmhjertig. Den er en brutal skapning som ikke er invitert, men som nekter å dra, sier Cooper.

Minst 686 000 strømabonnenter har mistet strømmen i Nord-Carolina, et tall som har økt gradvis utover fredagen.

Flere steder i Nord-Carolina, den hardest rammede delstaten, advares det også mot å kjøre og gå gjennom flomvann.

Til sammen er over 11 millioner mennesker bosatt i områder som var ventet å bli berørt av orkanen i USA. I tillegg til Nord-Carolina er det erklært unntakstilstand i South Carolina, Maryland, Virginia, Georgia og hovedstaden Washington. Rundt 1,7 millioner innbyggere har fått ordrer eller oppfordringer om å evakuere siden mandag.

Nekter å evakuere fengslene. Nå er de innsatte fanget i orkanens øye
Share Button

Legg igjen en kommentar