– Forholdet mellom Norge og Russland ytterligere forverret med ny spionsak

En 51 år gammel russisk statsborger ble fredag varetektsfengslet i to uker, siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet etter et seminar på Stortinget.

Neumann, som er direktør ved Velferdsforskningsinstuttet NOVA og tidligere NUPI-forsker, sier at det mellom stater ofte er vanlig å ordne slike ting opp på kammerset.

Stortingsansatte reagerte på oppførselen til russer: Nå er han siktet for ulovlig etterretning

– Når Norge går ut og publiserer en spionsak, er det et sterkt signal, sier han.

Neumann understreker som et generelt poeng at alle stormakter spionerer på alle andre land.

Benekter alltid

– Vi vet at det er russisk spionasje i Norge – eller i Storbritannia. Men hver eneste gang en russer blir arrestert og mistenkt for spionasje, så benekter Russland det inntrufne. De har som policy å benekte – selv når man kan føre konkret bevis, sier Neumann.

Solberg om pågripelsen av russisk statsborger: - Ble varslet i forkant

Han legger til at man kan ikke feste lit til noen som alltid benekter noe.

– Selv om enkelte pågripelser kan være feil, er det ikke feil hver eneste gang, sier han.

Han mener det alltid er en belastning å bli tatt på fersken. Belastningen minsker ikke dersom anklagen skulle vise seg å være feil.

– Det er en belastning i seg selv at en stat går ut med anklager. Når man går ut og publiserer en spionsak er det altså et meget sterkt signal. Det medfører en risiko for at motparten svarer med samme mynt – på kort eller lang sikt blir en anklage om spionasje besvart, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske ambassaden om spionsaken: - Absurd

– Bra timing

Neumann vil ikke gå inn på saken til grenseinspektør Frode Berg, som sitter fengslet i Moskva anklaget for spionasje. Han sier imidlertid på generelt grunnlag at denne typen internasjonal konkurranse ofte fører til gjensidige innrømmelser.

Ola Kaldager, etterretningsekspert og tidligere leder for E-tjenestens avdeling E14, mener fredagens pågripelse er heldig for Norge.

– Det var bra timing. Da har man et bytteobjekt, sier han til VG , med klar referanse til Berg-saken.

Han antar at norske myndigheter har solid grunnlag når de velger å varetektsfengsle en russisk statsborger i to uker, og tror ikke at pågripelsen har sammenheng med Berg-saken.

Her er bekymrings-meldinga som gikk ut

– I den situasjonen man er i, ville det bare vært skadelig. Dette må jo ikke fremstå som noen hevnaksjon på noe vis, sier Kaldager.

Bekymringsfullt

Neumann fastslår at russisk aktivitet mot Norge generelt er økende.

– Det være seg avskjæringer av fly langs grensen, mer flåteaktivitet i Østersjøen, mer propaganda på nett og så videre. Dette er områder vi kan sjekke. Det vil derfor være veldig rart dersom ikke russisk spionasje også er oppadgående. Dette er en pakke som henger sammen, sier Neumann.

Han mener forholdet mellom Norge og Russland er ytterligere forverret etter fredagens pågripelse.

– Vi har all grunn til å følge med på utviklingen, understreker Neumann.

PST advarte mot etterretningsvirksomhet på åpne konferanser

– Fortvilet

Hege Kristine Aakre er advokat for den 51 år gamle mannen.

– Min klient stiller seg uforstående til siktelsen, og sier han ikke har drevet etterretningsvirksomhet i Norge, sier Aakre til Dagbladet.

– Det hevdes at min klient skal ha samlet inn hemmelige opplysninger. Dette nekter han skyld for, og sier det er basert på misforståelser, sier Aakre.

Hun forteller at klienten sitter i varetekt og ønsker å samarbeide med politiet.

– Han er fortvilet over situasjonen, men har det etter forholdene greit, sier advokaten. Hun ønsker per nå ikke å gi ytterligere detaljer om saken.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) bekrefter overfor NRK at de har gitt politiet og PST teknisk bistand i forbindelse med pågripelsen av den russiske mannen, som er siktet for ulovlig etterretning.

Russisk spionsak i Norge kan ha innvirkning på Frode Berg-saken
Share Button

Legg igjen en kommentar