Fremdeles mange aktive skogbranner

Torsdag ble det meldt over 100 skogbranner etter lynnedslag i knusktørr vegetasjon. Brannene berører Telemark, Agder-fylkene, Vestfold, Østfold, Buskerud, Hedmark, Oppland og Rogaland.

Ifølge vakthavende meteorolog Anne Solveig Andersen ved Meteorologisk institutt, var ikke regnværet i går nok til å avblåse skogbrannfaren. Med nytt tordenvær på vei, kan vi få nye branner i dag. Slokkingsarbeidet ved brannene som ble antent i går, fortsetter også i dag.

NÅ: Over 100 skogbranner på Øst- og Sørlandet

– Nå har vi 20 rapporter oppe. Noen jobbes det med, og noen skal de ut til igjen etter en liten pause i natt. Noen er delvis slukket, men vi må ut for å kontrollere dem i dag, sier vaktleder Kai Bentzen ved 110-sentralen i Agder til Dagbladet.

Setesdal verst i Agder

I Agder-fylkene er det Setesdalen som er det mest krevende akkurat nå.

– Vi skal ut med helikopter til Setesdalen klokka 9.30. Det er flere av brannene der som er veldig krevende, for det er nesten umulig å ta seg fram, sier Bentzen.

I tillegg er det branner i Risør, Hægebostad, Åmli, Oggevatn på Birkenes, og Byttingsmyra i Froland. Brannstasjonene i området har kalt inn mannskaper som var på ferie, men Bentzen tror de for øyeblikket har god nok bemanning til å ta seg av situasjonen.

– Vi har kontroll på det meste. Men hvis det begynner å blåse nå, så kan det bli problemer med at brannene sprer seg eller blusser opp, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er meldt tordenvær også i dag, men Bentzen håper de slipper unna det verste i Agder.

– Hvis værmeldinga for dagen er riktig, så kommer det tordenvær bare i den nordøstlige delen av vårt distrikt, sier han.

Tre store i Telemark

I Telemark er det mellom ti og femten branner som fremdeles pågår etter 50 branner ble antent i går. Noen av dem er i etterslokkingsfasen, mens tre eller fire forventes å blusse opp igjen i dag, ifølge vaktleder Jørn Ufs ved 110-sentralen i Telemark.

– Mannskapene er på vei ut igjen. Ved noen av brannene har det pågått slokkearbeider i natt, sier Ufs til Dagbladet.

Det er tre store branner i fylket. En ved Elgsjø på Notodden, en ved Mensvann i Skien, og en ved Heievatn i Kviteseid.

Foreløpig finnes det ikke oversikt over skadeomfanget, men det skal ikke være fare for bebyggelse.

– De fleste brannene er ute i skog og mark. De er antent av lyn, som har truffet topper, heier og skråninger. Det betyr også at det er veldig vanskelig å komme til, men mannskapene begynner å nå godt ut nå, sier Ufs.

– Er dere bekymret for nye branner med tanke på værvarselet?

– Det bekymrer oss selvfølgelig. Dette er en stor påkjenning på mannskapene, sier Ufs.

– Tåler dere flere slike dager?

– De er flinke, så det tror jeg går fint, sier Ufs, som tipper at det er rundt 100 mann i sving i fylket.

Ekstremsituasjon i Telemark – alle brannmannskap kalt ut
Share Button

Legg igjen en kommentar