Frykter Støre setter Norge i revers

– Før valget så vi jo at Arbeiderpartiet i stor grad tok til orde for reversering av en rekke reformer, sier Solberg.

Dagbladet har akkurat spurt statsministeren om hvordan det vil merkes om KrF skifter side og Norge får en Støre-ledet regjering. Hun svarer først noe nølende, men så girer hun om:

– Vi kommer til å se en regjering som er mer opptatt av å øke utgiftene i offentlig sektor og mindre opptatt av å øke vekstevnen i privat sektor.

Ulike syn

I tillegg til uroen for offentlig pengebruk og egne reformer, peker Solberg på det hun mener er uttrykk for sterk uenighet mellom partiene som om få uker kan komme til å regjere sammen – nemlig Ap, Sp og KrF.

– Hvis du legger disse partienes ulike forslag til skatteopplegg og inndekning i budsjettene, så er de jo ikke enige. De har vidt forskjellige syn, sier hun.

KAN OVERTA: Ap-leder Jonas Gahr Støre kan bli statsminister i høst. Onsdag utfordret han Erna Solberg i spørretimen på Stortinget.Foto: Tore Meek / NTB scanpix
KAN OVERTA: Ap-leder Jonas Gahr Støre kan bli statsminister i høst. Onsdag utfordret han Erna Solberg i spørretimen på Stortinget.Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Eksempler på reformer hun frykter vil kunne bli omgjort eller reversert, er politireformen og kommunereformen. Hun forsvarer også for den såkalte avbyråkratiserings- og effektivseringsreformen (ABE-reformen), som ifølge de rødgrønne gir en rekke uheldige utslag med lite treffsikre kutt i offentlig sektor.

– Når du vet at du må spare litt hvert eneste år, så har ledelsen et incentiv til hele tiden å ha tenke over hvordan man kan organisere driften på en mer effektiv måte. Hvis du vil tilbake til en budsjettsituasjon hvor du bare ber om påplussinger, så blir det mindre modernisering og effektivisering nedenfra, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil endre

Ap-leder Jonas Gahr Støre gir Solberg langt på vei rett i at enkelte reformer vil kunne ryke dersom det blir regjeringsskifte, selv om han understreker at han ikke forskutterer noe slikt.

Hareide fikk støtte fra den trønderske KrF-grasrota

– Reformer som har gått gal vei, bør reverseres. Reformer som Norge trenger, bør gjennomføres, sier Støre.

Han hevder Ap holder fast ved målene i politireformen, men anklager regjeringen for å gå bort fra disse.

-Politiet er ikke til stede ute blant folk i den grad reformen la opp til. Noe er alvorlig galt med reformen, sier han og fortsetter.

– Regionreformen var dårlig politisk håndverk, men når den er vedtatt, så legger vi den til grunn. ABE-reformen er ikke noe annet en et generelt ostehøvelkutt gjennom hele budsjettet, og her er vi nødt til å være mer målrettet.

– Masse ugjort

Den 2. november kan KrFs ekstraordinære landsmøte rive grunnen under Erna Solbergs regjering. På spørsmål om hva hun har ugjort, svarer hun:

– Masse! For det første jobber vi for å gjennomføre alle reformene som regjeringen har satt i gang, som politireform og ny komunestruktur. Men også inkluderingsdugnaden og integreringsløftet er utrolig viktig, for det handler om å hjelpe flere inn i arbeidslivet.

Budsjettminene som kan ende med Ernas fall

– I en situasjon med høy arbeidsledighet som følge av fallende oljepriser, var det vanskeligere å prioritere dette i begynnelsen av perioden. Derfor kommer vi med nye tiltak nå, fortsetter Solberg, som legger til at hun også håper å sluttføre regelendringen innenfor satsingen som kalles tidlig innsats i skolen.

Vil bli reformer

Støre sier reformene ikke vil stanse opp, med en regjering han leder.

– Men det skal være reformer som kommer folk til gode – over hele landet. En slik regjering skal vektlegge verdiskapning, jobbe for mindre forskjeller og holde orden i arbeidslivet, sier han.

Støre er heller ikke enig i at det er grunn til å bekymre seg for økt offentlig pengebruk med ham bak tømmene, slik statsministeren gjør:

– Oljepengebruken i dette budsjettet er klok. Det er innenfor statsbudsjettets rammer at vi vil prioritere annerledes.

Share Button

Legg igjen en kommentar