Fullstendig værkaos: Ber folk slutte å ringe politiet

Trær velter, tak blåser av, og deler av Norge opplever regelrett kaos som følge av den kraftige vinden som har slått inn i dag.

Dette betyr at nødetatene har mer enn nok å henge fingrene i nå i ettermiddag. Øst politidistrikt, som dekker Østfold, Follo og Akershus (utenom Asker og Bærum), ber nå folk om å slutte å ringe politiet.

– Det er nå svært stor pågang av telefoner til operasjonssentralen i Øst på grunn av uværet som pågår i vårt distrikt. Ber om at alle som ikke er i nød, eller som ikke må ha umiddelbar kontakt med politiet, avventer å ringe inntil videre, melder operasjonssentralen i en melding.

KRAFTIG VIND: Et takstillas raste sammen ved Tollbugata i Oslo. Video: Tarjei Joten Svensen Vis mer

Strøm og mobilnett nede

Kaoset med nedblåste trær har ført til strømbrudd flere stedet. I 18.30-tida var rundt 30 000 kunder uten strøm i Oslo, Akershus og Østfold, sier Hafslund nett til Aftenposten.

Akkurat nå er 15 basestasjoner i Østfold, 13 i Akershus og fem i Hedmark ute av drift på grunn av strømbrudd som følge av uværet, sier pressevakt Roald Orheim i Telenor til NTB klokken 18 fredag.

Hos konkurrenten Ice er tolv basestasjoner ute av drift i 18.45-tiden fredag.

– Hadde gullhår

GUTT SKADET: En gutt på sykkel fikk dette treet over seg i ettermiddag. Han ble lettere forslått. Foto: Freddie Larsen
GUTT SKADET: En gutt på sykkel fikk dette treet over seg i ettermiddag. Han ble lettere forslått. Foto: Freddie Larsen Vis mer

Politiet i øst har fått en rekke meldinger om trær som har veltet, og ber folk om å være forsiktig. I Mysen fikk en gutt på sykkel rundt klokka 14.00 i ettermiddag et tre over seg. Gutten ble lettere forslått, og havnet på legevakta. Men også flere trafikanter har blitt utsatt for fallende trær i ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et tre har blant annet falt over en bil i Elindveien i Fredrikstad. Politiet oppgir at fører har fått skader i hodet og at det er store skader på bilen. Også i Rakkestad har en person fått et tre i hodet. Ifølge politiet blir personen ivaretatt av helse- og brannvesenet på stedet.

En bil i Eidsberg fikk også et tre over seg i ettermiddag.

– Han hadde gullhår. Verken han eller bilen har skader, men kjøretøyet sitter fast. Hadde sjåføren vært 20 centimeter lengre fram, kunne det gått galt, sier innsatsleder Geir Sjursen i Indre Østfold brann og redning til Rakkestad Avis.

Spøkelsesbåter

GARDERMOEN-KAOS: Kortidsparkeringen på Oslo lufthavn er midlertidig stengt på grunn av vinden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GARDERMOEN-KAOS: Kortidsparkeringen på Oslo lufthavn er midlertidig stengt på grunn av vinden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Innlandet politidistrikt, som dekker Oppland og Hedmark, opplever også stor pågang.

– På grunn av vind kommer det mange meldinger om trær som har blåst ned og stenger veier. Vegtrafikksentralen er orientert og entreprenører er ute og jobber.

For politiet i Sør-Øst, som har fylkene Telemark, Buskerud og Vestfold, har det også vært nok å gjøre i dag. Politiet har oppfordret spesielt båteiere til å sjekke og sikre båtene sine og løse deler som kan falle av fra tak.

En rekke båter reker nå uten førere rundt i den norske skjærgården sørøst i Norge, skal vi tro politiloggene og Redningsselskapet. Redningsselskapet er nå fullt opptatt i Oslofjorden.

– Alle skøyter er ute på oppdrag. Det er urovekkende mange båter på sjøen. Vi ber om forståelse for at vi ikke per nå kan bistå båter som er i ferd med å slite seg. Vi velger å prioritere liv og helse, samt båter som reker på fjorden, fremfor dem som ligger til kai med problemer, opplyser redningsselskapet på Twitter.

Tidligere i ettermiddag blåste også taket av på den populære restauranten Pir 4 på brygga i Sandefjord.

– Må nedprioritere

Stillas i ferd med å velte i Oslo sentrum. Ber folk om å holde seg unna

I Oslo er det også vindkaos i ettermiddag. Like etter klokka 16.00 kom det melding om at et stillas er i ferd med å velte i Tollbugata i Oslo sentrum. Stillas kan velte Tollvesenets bygning, og politiet har sperret av og evakuert områder i nærheten.

– Vi har en haug av hendelser, og har måttet nedprioritere mange. Det dreier seg om trær som har blåst over ende, tegl- og takstein som har blåst av tak, båter som har slitt seg, og altså stillas som har veltet, sier operasjonsleder i Oslo-politiet Tor Gulbrandsen til Dagbladet.

Også brannvesenet må prioritere hardt.

– OBRE er på mange hendelser angående trær og andre ting som har falt over vei o.l. Vi er nødt til å prioritere liv og helse og må be publikum å ikke ringe 110 sentralen hvis det ikke er høyst nødvendig, skriver de.

Som Dagbladet meldte tidligere i dag, kan Østlandet, Telemark, Buskerud og Oppland vente seg kraftige vindkast i løpet av dagen og mot natta – mens Nordland får det verst i helga.

Hissige vindkast i vente

– Akkurat nå er det i ferd med å øke i styrke. Vinden har nådd rundt 20 meter per sekund, men det kommer til å ta seg til i natt, sa Magnus Ovhed, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet i dag tidlig.

Det er nå svært stor pågang av telefoner til operasjonssentralen i Øst på grunn av uværet som pågår i vårt distrikt. Ber om at alle som ikke er i nød, eller som ikke må ha umiddelbar kontakt med politiet, avventer å ringe inntil videre.

Share Button

Legg igjen en kommentar