Fysikeren Stephen Hawking er død, ifølge The Guardian

Fysikeren Stephen Hawking har dødd 76 år gammel, sier en talsperson for familien, ifølge BBC.

– Stephen Hawking var den lyseste stjerna innenfor kosmologi, skriver The Guardian om den verdensberømte fysikeren.

Anklaget Hawking for å spre «ondsinnet» løgn. Nå stormer det rundt helseministeren

Ifølge avisa døde forfatteren av den svært populære boka «A Brief History of Time» i sitt hjem i Cambridge.

– Vi er svært triste for at vår kjære far forlot oss i dag. Han var en stor vitenskapsmann og en ekstraordinær mann. Arbeidet og arven etter ham vil leve videre i mange år. Hans mot og standhaftighet sammen med hans brillianse og humor, inspirerte mennesker over hele verden, skriver Hawkings barn, Lucy, Robert og Tim, i en felles uttalelse.

Fikk ALS

21 år gammel ble Hawkings diagnostisert med en motonevronsykdom relatert til amyotrofisk lateralsklerose (ALS). Dette førte til at han etter hvert ble bundet til rullestolen. Etter hvert mistet han også taleevnen, men fortsatte å kommunisere gjennom en datamaskin. Hawking levde imidlertid mye lengre enn prognosene han opprinnelig fikk fra legene.

Stephen Hawking om kunstig intelligens: Frykter den verste omveltningen i vår sivilisasjons historie

I 1970 fikk Hawkings sitt første vitenskapelige gjennombrudd i sine studier av svarte hull sammen med Roger Penrose. I 1974 førte det til teorien om at svarte hull ga fra seg «Hawking-stråling». Hans teorier skapte bølger innen kosmologien, men det var først med boka «A Brief History of Time» i 1988 at han virkelig ble kjent for resten av verden. Den populærvitenskapelige boka om universets gåter havnet i Guinness´ rekordbok etter å ha ligget på bestselgerlista til Sunday Times i 237 uker og solgt 10 millioner eksemplarer på verdensbases.

To ekteskap

Fysikeren har også fått en rekke utmerkelser. Blant disse er Einsteinmedaljen i 1979, Royal Astronomical Societys gullmedalje i 1985, Copleymedaljen i 2006 og Presidentens frihetsmedalje fra USA i 2009.

Hawking giftet seg først med ungdomskjæresten Jane Wilde i 1965. De ble imidlertid skilt i 1991. Fire år seinere giftet han seg med Elaine Mason, en av sykepleierne, som var ansatt til å ta seg av ham. Ekteskapet varte i 11 år. Han etterlater seg tre barn fra det første ekteskapet og tre barnebarn.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Share Button

Legg igjen en kommentar