General: Irak starter militær offensiv for å gjenerobre Kirkuk-provinsen fra kurderne

Irakiske myndigheter har de siste ukene truet Kurderne med krig. I slutten av september ba det irakiske parlamentet landets statsminister om å sende soldater til Kirkuk-provinsen, for å ta kontroll over de viktige oljefeltene som ligger i området.

Nå opplyser en general for den irakiske hæren at den militære offensiven er i gang, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Kirkuk er en omstridt provins i Nord-Irak der det bor en rekke ulike folkegrupper, blant annet kurdere og arabiske sunnimuslimer, skriver NTB.

Meldingene om at militær-offensiven er i gang kom bare timer etter at kurdere hevdet Irak planla en offensiv mot oljefeltene i Kirkuk-provinsen.

– Disse styrkene er om lag 3 kilometer unna peshmerga-styrkenes frontlinje. Etterretningsinformasjon viser hensikt om å ta kontroll over nærliggende oljefelt, en flyplass og en militærbase, heter det i en uttalelsen fra Det regionale kurdiske sikkerhetsrådet (KRSC) fredag.

Iraks statsminister Haider al-Abadi benektet da å ha planer om å gjennomføre angrep mot sitt eget folk, men kurderne var ikke overbevist.

I forbindelse med offensiven mot IS har kurdiske styrker fra den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak rykket inn i provinsen.

Da kurderne nylig holdt en folkeavstemning om uavhengighet, besluttet myndighetene i Kirkuk at også denne provinsen skulle delta.

De siste dagene har situasjonen blitt stadig mer spent langs frontlinjen, og torsdag sperret kurdiske styrker flere veier for å hindre irakiske styrker i å rykke fram. Veiene ble imidlertid åpnet igjen kort tid etter.

(Dagbladet/NTB)

Share Button

Legg igjen en kommentar