Han lokker kundene med kulde og nordlys

(Finansavisen): – Vet du hva det koster en turist for et døgn med over­natting utendørs i Lyngsfjorden, i en lavvu og en sovepose med et lite bål til å holde varmen? Minimum 4500 kroner, humrer Hans-Olav Holtermann Eriksen (42).

Holtermann Eriksen får tid til mye. Ifølge Finansavisen har han fem barn og på dagtid er han fastlege og leder for legetjenesten i Balsfjord kommune, med 13 leger og sju helsesekretærer.

Han er også daglig leder i Lyngsfjord Adventure, og i tillegg er han aktiv i fire gründerbedrifter. Der er han enten medeier, styreleder eller styremedlem.

4 skulle vært 40

Han sier til Finansavisen at han fikk vekslende reaksjoner fra omgivelsene da han startet som gründer innenfor både alkohol og opplevelsesturisme.

– Folk reagerte nok på overmotet mitt, og trodde jeg var naiv. Vi møtte reaksjoner både i hjelpemiddelapparatet og i reiselivsnæringen. Som én sa: Er ikke du for høyt utdannet til å gjøre noe så dumt?

– Vet du hvor mange nordlendinger du finner på Kapital 400-listen? Jeg mener det er tre, og i forhold til innbyggertall skulle det vært 40.

– Og inn der har du tenkt deg?

– Hahaha. Det er nok ikke sannsynlig, men håper at flere nordlendinger tar sin plass der. Foreløpig er det mest jobb og lite avkastning. Men håpet er at bedriftene skal vokse til noe stort. Potensialet er definitivt der. Alt jeg har bygget opp, har skjedd med løpende drift. Jeg har startet alle bedriftene uten særlig grad av egenkapital, sier han til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Turismen i vekst

Han merker at antallet utenlandske turister har økt betydelig de siste årene i Tromsø-regionen. Ifølge Innovasjon Norge hadde Nord-Norge 10 prosent økning i antall kommersielle gjestedøgn i fjor.

– 1.300 kroner, som selve overnattingen koster, er faktisk ganske billig. Vi tar turistene ut av deres vante element, og legger dem ut i et telt. I Nord-Troms kan det fort være 25–30 minusgrader om vinteren, sier Holtermann Eriksen til avisen.

– Om morgenen har de nesten ikke følelse i kroppen, og flere av gjestene gråter når de våkner. Og når de får i seg varm kaffe, beskriver de natten som en nær døden-opplevelse. Men vi hadde 1.300 overnattinger i fjor og ikke én klage, legger han til.

Alt i alt hadde bedriften 20.000 gjester i fjor, og kulde og vinteropplevelser var det sentrale for de aller fleste av dem. Kun 40 av gjestene var nordmenn.

Ringvirkninger

45 prosent av salgsbeløpet sluses videre til underleverandører, mens Lyngsfjord Adventure beholder 55 prosent. I fjor ga det 21,9 millioner kroner i driftsinntekter og et underskudd på en knapp million. Siden 2008 er det samlede overskuddet på 1,7 millioner kroner.

– Det negative resultatet i fjor skyldes betydelige investeringer og et markedsføringsnivå som lå over budsjett. Det vil gi oss en omsetningsøkning opp til 27 ­millioner kroner for 2018, opp­lyser Holtermann Eriksen.

Fremover er planen å satse på nettopp sommerturisme og Holtermann Eriksen beskriver en Klondike-stemning i reiselivs­næringen i Nord-Norge.

– Veksten innenfor reiseliv er tre ganger høyere i Tromsø regionen sammenliknet med andre regioner i Norge, og slik har det vært i over ti år, hevder han.

Flere økonominyheter

Fant russisk krigsskip med gull for 1.000 mrd

Hydro-datter med verdens lengste vindkraftavtale

Share Button

Legg igjen en kommentar