Helsepersonell forberedt på alt fra hypotermi til «grottesyken»

Tolv gutter og deres fotballtrener har vært fanget i en grotte nord i Thailand siden 23. juni. Søndag ble fire gutter reddet ut i første del av det som beskrives som den største redningsoperasjonen i landets historie. I forberedelsene til redningsoperasjonen har helsepersonell blitt drillet grundig.

­Den dramatiske aksjonen: Slik reddet de ut guttene

Guttene vil bli møtt av erfarent helsepersonell idet de kommer ut av grotten. Der vil deres helsetilstand bli vurdert ut fra flere faktorer, som pust og symptomer på hypotermi, eller nedkjøling. Ved utgangen står ambulanser parat til å frakte overlevende til en helikopterlandingsplass i nærheten av grotten, skriver Bangkok Post.

Derfra vil været avgjøre den videre reisen. Fire helikoptre står klare til frakte guttene videre til sykehuset Chiang Rai Prachanukroh i Muang-distriktet. Skulle været bli dårlig er alternativet å kjøre guttene den drøyt 70 kilometer lange turen i ambulanse. Leger og sykepleiere på sykehuset er i beredskap.

– Vi har forberedt oss ved å gjennomføre øvelser, sier overinspektør Thongchai Lertwilairattanapong ved sykehuset til avisen.

REDNINGSARBEID: Redningsarbeidet fra grotten i Thailand der fotballlaget er innestengt. Video: AP Vis mer

Åttende etasje på sykehuset er satt av til guttene og deres trener. De vil bli behandlet der og siden bli overvåket i minst 24 timer, før de får møte familiemedlemmer. Hvis sykehuset konkluderer med at de er friske vil de bli skrevet ut etter fem dager.

Sykehuset er forberedt på at guttene kan ha pådratt seg en rekke sykdommer og infeksjoner under oppholdet i grotten. Deriblant en type lungesykdom kjent som «grottesyken», som er forårsaket av flaggermus- og fugleekskrementer. I tillegg kan insekter i grotten være bærere av en rekke sykdommer.

Guttene har også vært utsatt for en omfattende psykisk påkjenning.

Krisepsykolog: - Viktig at de ikke blir «guttene i grotta»
Share Button

Legg igjen en kommentar