Her renner «søppelelva» ned fra Himalaya: – Hjerteskjærende

(Dagbladet): En video av elva Ashwani Khad i indiske Himalaya, vekker oppsikt.

Videoen fra 7. juli viser hvordan elva, i løpet av få sekunder, forvandles til en flytende søppeldynge. Engangsplast, isopor og døde dyr dekker hele overflaten.

– Søppelet strømmet nedover elva i rundt to timer, forteller Pradeep Sangwan til Dagbladet. Sangwan er grunnleggeren av organisasjonen Healing Himalayas, som postet videoen på Twitter, til Dagbladet.

Se videoen øverst i saken.

Videre opplyser Sangwan om at elva står for vannforsyningen til de nordindiske distriktene Shimla og Solan. Distriktene skal også ved tidligere anledninger ha fått drikkevannet forurenset av søppel, noe som førte til helseproblemer blant innbyggerne.

Trolig stammer det meste av avfallet fra en nærliggende søppeldynge, og som følge av kraftig nedbør har søppelet rent ut i elva.

Økt turisme

Himalaya opplever samtidig økende turisme, og tidligere i sommer slo lokalbefolkningen rundt Mount Everest alarm om forholdene i fjellene. Etter at klatresesongen på verdens høyeste fjell var over, fløt tonnevis av søppel i området.

Mount Everest full av avføring og søppel: - Det ser avskyelig ut her

– På grunn av en økende grad av turisme i Himalaya, samt manglende infrastruktur, forverres situasjonen. Fjellkjeden er en kilde til rent vann, inntil videre, sier Sangwan.

– Healing Himalayas jobber for å promotere bærekraftig turisme. Denne videoen er hjerteskjærende for oss alle, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av elvene i nærheten opplever også økende forsøpling, og organisasjonen frykter at de snart vil se ut som elva Yamuna i hovedstaden New Delhi. Det er en sideelv av hellige Ganges, en av verdens mest forurensede elver, som også står for vannforsyningen til over 500 millioner mennesker.

FORURENSET: Elva Yamuna i New Delhi er en av verdens mest forurensede. Her avbildet i 2016. Foto: AFP PHOTO / PRAKASH SINGH


FORURENSET:
Elva Yamuna i New Delhi er en av verdens mest forurensede. Her avbildet i 2016.

Foto: AFP PHOTO / PRAKASH SINGH Vis mer

Fører plast ut i havet

Nå skal McDonald's fjerne plastsugerørene i Norge

– Videoen er en sterk påminnelse om hvor viktig det er at vi nå hindrer at mer avfall kommer på avveie, og at det ikke ender i verdenshavene, sier utviklingsminister Nikolai Astrup til Dagbladet.

Astrup er en av mange som delte Healing Himalayas´ video på Twitter.

– Havet vil være matfatet, medisinskapet og framtida for millioner av mennesker. Hvis vi fortsetter å bruke havet som søppelkasse setter vi enorme miljøverdier på spill, og vi vil også ødelegge havets evne til å gi oss ressursene vi trenger, fortsetter Astrup.

Over halvparten av all plasten som ender i havet er estimert til å komme fra et fåtall land i det sørøstlige Asia. Store deler av bistandsprogrammet rettes derfor inn mot den regionen, opplyser Utenriksdepartementet.

– Norge skal lede an

India, med dets voksende og tette befolkning, opplever store problemer med forurensning av elvene. To av de ti elvene som fører med seg mest plast ut i havet i verden, renner gjennom det enorme landet.

Elvene strekker seg gjennom tett befolkede områder, og via land med mangelfull håndtering av avfall.

– Norge skal lede an i kampen mot plast i havet og marin forsøpling, og vi skal bidra til å mobilisere FN, sivilsamfunn, næringsliv og forskning til en global innsats, sier utviklingsministeren.

Ved blant annet å gjøre det lønnsomt å bygge ut søppelhåndtering i India, og andre land i tilsvarende økonomisk situasjon, jobber den norske regjeringa mot en «nullvisjon» om utslipp av avfall og plast i havet.

Også myndighetene i India og Nepal forsøker å forhindre ytterligere forurensning, og har satt i gang flere tiltak. I fjor innførte blant annet en indisk miljødomstol et forbud mot å kaste noe som helst avfall nærmere enn 500 meter fra Ganges elvebredder.

I Nepal er det også blant annet innført søppelgebyr på 4 000 dollar per ekspedisjon til Mount Everest. For å få pengene tilbake, må hver klatrer ta med seg minst åtte kilo søppel ned fra fjellet.

VERDENS MEST FORURENSEDE: Ubebodde Hendersonøya i det sørlige Stillehavet er på Unescos verdensarvliste. Da australske forskere ankom øya i 2015 ble de målløse over tilstanden på øya. Video: Jennifer Lavers / AP Vis mer
Share Button

Legg igjen en kommentar