Hevder å ha bevis for drap: – Kan høre hvordan han ble torturert

Tyrkiske myndigheter hevder overfor USA at de sitter på lydopptak som beviser at den saudiarabiske journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi (59) ble drept etter å ha besøkt Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i forrige uke.

Det melder Washington Post, og viser til en rekke anonyme tyrkiske og amerikanske tjenestepersoner som skal ha kjennskap til etterforskningen og dialogen mellom USA og Tyrkia.

På lydopptaket kan man angivelig høre Khashoggi bli drept, ifølge én av kildene.

– Du kan høre hans stemme og stemmene til andre arabisktalende menn. Du kan høre hvordan han ble avhørt, torturert og deretter drept, sier tjenestepersonen.

En annen tjenesteperson sier at man kan høre Khashoggi bli slått på lydopptaket.

Tyrkiske myndigheter skal også ha informert amerikanske myndigheter om at de sitter på video som også skal bevise at Saudi-Arabia er ansvarlige for det angivelige drapet på Khashoggi.

Nekter for drapet

Det var tirsdag i forrige uke at den saudiarabiske journalisten Khashoggi (59) forsvant etter et besøk til Saudi-Arabias konsulat i den tyrkiske storbyen.

Khashoggi besøkte konsulatet for å få dokumentasjon på at han var skilt. Han var forlovet med en tyrkisk kvinne, og for å inngå giftermål i Tyrkia trenger man dokumentasjon på at man ikke lenger er gift, hvis man har vært det tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ba forloveden vente utenfor. Hun varslet tyrkiske myndigheter om forsvinning etter at Khashoggi ennå ikke hadde kommet ut igjen etter fire timer.

Saudi-Arabia hevder imidlertid hardnakket at de ikke har noe med forsvinningen og det angivelige drapet å gjøre.

De hevder den 59 år gamle journalisten forlot konsulatet kort tid etter at han ankom, men brukte en annen utgang enn den han kom inn gjennom.

«Drapsteam»

Tyrkiske myndigheter hevder at den profilerte journalisten Jamal Khashoggi (59) ble drept på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober – og så partert og fraktet ut av landet i deler.

Her ankommer «drapsteamet». Apple Watch kan løse mysteriet

Bilder som kom i går hevder å vise et angivelig saudiarabisk drapsteam som ankommer Tyrkia.

Det ankom to fly fra Saudi-Arabia 2. oktober. På disse flyene skal det ha vært totalt 15 menn som tyrkiske myndigheter mente jobber for saudiarabisk etterretning. Overvåkningskameraer på flyplassen viser mennene når de går gjennom sikkerhetskontrollen.

Kameraer utenfor konsulatet der Khashoggi skal ha blitt drept, viser så flere svarte biler med diplomatskilter som kjører opp foran inngangsdøra.

Apple Watch

I går kveld ble det kjent at også Khashoggis klokke kan bli et viktig bevis for etterforskerne. Han hadde nemlig på seg en smartklokke av merket Apple Watch da han gikk inn på det saudiarabiske konsulatet.

Khashoggi la igjen sine to mobiltelefoner hos forloveden Hatice Cengiz , men to kilder sier Reuters at klokka var koblet opp til den ene av de to telefonene.

Dermed kan politiet ha sikret seg viktige tekniske bevis om Khashoggis bevegelser, skrev Dagbladet i går.

Det er uklart om de angivelige lyd- og videoopptakene har noe med journalistens klokke å gjøre.

Kom aldri ut igjen: «Kanskje det er bedre hvis jeg ikke drar»

Saudiarabisk skifte

Etter pålegg fra Saudi-Arabias mektige kronprins har myndighetene i landet den siste tiden foretatt hundrevis av tvilsomme arrestasjoner under dekke av nasjonal sikkerhet, skriver Washington Post.

Men «selv for et land som lenge har brukt frykt og fristelser for å slå ned på dissens, representerer tanken på at staten kan ha drept en kjent dissident i et fremmed land, en oppsiktsvekkende eskalering», bemerker New York Times.

Khashoggis penn kan imidlertid anses som spesielt truende for det saudiske lederskapet, fortsetter avisa.

59-åringen har nemlig kraftig kritisert kongefamilien og deres enorme makt, men tonen fra Khashoggi er ny. I likhet med Saudi-Arabias ferske leder, kronprins bin Salman.

I flere tiår har Khashoggi vært det saudiarabiske etablissementets støttespiller og blant annet vært rådgiver for saudisk etterretning, i tillegg til journalist og redaktør.

Han skrev for Washington Post da han forsvant, og flyttet til USA nylig i selvpålagt eksil. I frykt for represalier.

Share Button

Legg igjen en kommentar