Høie må svare Stortinget i striden om luftambulansen

* Ambulanseflyene frakter cirka 9.000 pasienter i året, og dagens driftskontrakt i ambulanseflytjenesten koster om lag 400 millioner kroner i året.

* Siden 1988 har luftambulansetjenesten vært organisert og fullfinansiert som en nasjonal statlig tjeneste. Norges fire helseforetak har ansvaret for den operative driften av denne tjenesten. I alt finnes det ni ambulansefly i Norge.

* I juni 2017 ble det klart at det britiskeide selskapet Babcock Scandinavian Air Ambulance vant anbudskonkurransen om luftambulansetjenesten over Lufttransport FW, som har drevet tjenesten i 25 år. Kontrakten starter 1. juli 2019.

* Babcocks anbud skal ha vært om lag 47 millioner kroner billigere i året enn tilbudet fra Lufttransport. De rundt 110 ansatte i Lufttransport har reagert på at Babcock SAA tilbyr færre piloter i turnus og færre reservefly, noe de mener truer jobbsikkerheten.

* Forhandlingene mellom fagforeningen Norsk Flygerforbund og Babcock SAA om overføring av pilotene brøt sammen i april i år. Etter det begynte ansatte i Lufttransport å søke seg vekk av frykt for å skulle stå uten jobb.

* Nye forhandlinger startet mandag 28. mai, men det er nå en pause i forhandlingene fram til 15. juni.

(Kilder: Lufttransport, NTB, NRK, Nordlys)

Share Button

Legg igjen en kommentar