Hold hatten! Årets første høststorm er på vei

På Vestlandet blir det sterk storm med vindkast rett under orkanstyrke på 25 til 35 meter per sekund allerede onsdag kveld. De kraftigste vindkastene går hardest utover kysten og fjellet i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

– Vestlendingene bør ta sine forholdsregler og feste store gjenstander som kan blåse av gårde, sier Magni Svanevik, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Samtidig må man være forberedt på at transport kan bli innstilt mens uværet står på som verst.

Beveger seg nordover

I løpet av natten beveger lavtrykket seg nordover til Trøndelag og Møre og Romsdal.

– Det blir dessverre ingen superhelg i Midt-Norge.

Her vil det regne jevnt gjennom hele helgen. Vindkastene avtar litt fredag, men tar seg opp igjen allerede lørdag. Da blir det sterk kuling fra vest, spesielt i ytre strøk.

OPPDRAG VANNMANGEL: Lite nedbør og varmt vær har ført til at vannreservoarene til de beitende dyrene i Alpene nærmest tørker ut. Den sveitsiske brannbrigaden har funnet en kreativ løsning. Video: AP via NTB Scanpix Vis mer

Etter hvert er det de nordlige fylkenes tur til å kjenne vinden piske. Når lavtrykket kommer nordover fredag, vil temperaturene synke til rundt 7–8 grader. Det kan også komme snø i høyfjellet.

Best østafjells

Årets første høststorm røsker samtidig ordentlig tak i de andre delene av landet.

I forbindelse med lavtrykket blåser det også opp til sterk kuling fra kysten av Sørlandet og inn mot svenskegrensen onsdag kveld. Det blir samtidig kraftig vind fra kyststrøkene av Telemark til Oslofjorden.

– Jeg vil ikke anbefale å dra ut i småbåt i dette området.

Likevel er Østlandet værvinneren de kommende dagene, mener Svanevik.

Torsdag blir det nemlig sol og temperaturer på 15 grader eller høyere. Men lykken blir kortvarig. Natt til fredag kommer det inn et nytt lavtrykk. I løpet av 12 timer vil det komme mellom 40 og 55 mm nedbør på Østlandet.

SLUSENE ÅPNES: Fotograf Peter Maier filmet et kraftig lokalt regnvær over innsjøen Millstättersee i Østerrike. I løpet av kort tid går det fra solskinn til et enormt regnskyll. Værfenomenet kalles «microburst». Ifølge meteorolog Ragnhild Nordhagen oppstår det når bygen er veldig isolert og det er kraftig vertikal fallvind. Nedfallsvinden skyldes en… Vis mer
Share Button

Legg igjen en kommentar