Hør den dramatiske nødsamtalen: – Nødstilfelle!

En rakett som skulle frakte to romfarere til den internasjonale romstasjonen (ISS) skal ha fått problemer og måtte snu, melder NASA på Twitter.

Det skal ha vært en komplikasjon under oppskytingen.

Det er NASAs Nick Hague og Roscosmos’ (den føderale russiske romorganisasjonen) Alexei Ovchinin som er om bord raketten, ifølge nyhetsbyrået AP. Dette skulle være Hagues første oppdrag i verdensrommet, mens Ovchinin tilbragte seks måneder ved romstasjonen i 2016.

NØDLANDET: Amerikanske Nick Hague og russiske Aleksej Ovtsjinin måtte torsdag avbryte ferden mot Den internasjonale romstasjonen. Dette bildet ble tatt da de to var på vei ut til Sojuz-raketten. Foto: AP / NTB scanpix
NØDLANDET: Amerikanske Nick Hague og russiske Aleksej Ovtsjinin måtte torsdag avbryte ferden mot Den internasjonale romstasjonen. Dette bildet ble tatt da de to var på vei ut til Sojuz-raketten. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

NASA melder at raketten har landet på jorda, og at et redningsteam er i kontakt med mannskapet og er på vei til landingsstedet. Det opplyses også om at de to er ved god helse.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA var det ventet at Sojuz-raketten ville foreta en nødlanding ett eller annet sted i Kasakhstan.

Det er ikke kjent hvor i Kasakhstan de to nødlandet.

I videoklippet under kan man se raketten ta av. NASA publiserte videoen på Twitter rundt klokka 10.45 norsk tid.

LIFTOFF! Shooting into the sky at 4:40am ET, the Soyuz rocket carrying @AstroHague and Alexey Ovchinin leaves Earth on a four-orbit, six-hour journey to the @Space_Station. Watch: https://t.co/BjMDNrNorRpic.twitter.com/0Cfm0Uu2Jx

— NASA (@NASA) October 11, 2018

Oppskytingen skjedde som vanlig fra Bajkonur-basen i Kasakhstan. Romfarerne skulle ankomme ISS seks timer senere. Det tok ikke lange tiden før det ble klart at en problem hadde oppstått.

Det er rundt fem minutters mellomrom mellom NASAs publisering av videoklippet og den første meldinga på Twitter om at et problem hadde oppstått.

Dagbladet kommer med mer.

Share Button

Legg igjen en kommentar