Høyre om: Sanner kaller Listhaugs språkbruk «uakseptabel»

(Dagbladet): Høyres nestleder har selv fått kritikk fordi han beskyldte Ap for å dra «22.juli-kortet» i debatten om Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg.

Nå tar kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) avstand fra ordbruken til Listhaug.

Venstre-opprør mot Erna

– Måten hun uttrykte seg på i denne saken hadde en form og språkbruk som jeg synes er uakseptabel, skriver Sanner i en e-post til Dagbladet.

Han går altså lengre i å ta avstand fra språkbruken enn det statsminister Erna Solberg har gjort så langt.

Da hun kommenterte saken i forbindelse med regjeringens budsjettarbeid på Hurdalssjøen i går, strakk hun seg til å si at Facebook-innlegget til Listhaug hadde en form som var for tøff.

Solberg har siden måttet tåle kritikk for at hun ikke har tatt klarere avstand fra Listhaugs uttalelser, blant annet fra Venstre-grasrota, Ap og AUF.

Ikke godt nok

- Formen til Listhaug er for tøff

Utøya-overlevende har derfor bedt henne vurdere å holde seg unna den årlige 22.juli-minnemarkeringen på Utøya i år, og AUF har sagt at de vil vurdere hennes deltakelse.

AUFs tidligere generalsekretær Tonje Brenna er en av de overlevende som har reagert.

Hun synes fortsatt at Solberg selv bør komme på banen, og ta avstand fra uttalelsene til Listhaug.

Jeg har holdt på med politikk lenge nok til å vite at man ofte sender nestledere til å svare når man har en dårlig sak. Selvsagt er Listhaugs språkbruk uakseptabel og det bør alle kunne si, også Erna Solberg, sier Brenna til Dagbladet.

Kontroversiell post

Det har stormet rundt justisminister Sylvi Listhaug (Frp) og Erna Solberg (H) etter facebookposten som ble publisert på Listhaugs facebookside forrige fredag, samme dag som Erik Poppes film om Utøya premierte på norske kinosaler.

«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet,» sto det i tekst på et bilde av soldater fra terrorgruppa Al-Shabaab.

Utøya-overlevende til Erna: Hold deg unna minnemarkering

Bakteppet var at Ap stemte nei til et forslag om endringer i statsborgerloven.

Dagbladet har vært i kontakt med Frp-statsråd Sylvi Listhaugs rådgiver Espen Teigen, som opplyser at Listhaug ikke har anledning til å kommentere kritikken fra Sanner.

Måtte selv beklage

Sanner har selv vært nødt til å unnskylde uttalelser i forbindelse med facebookposten.

– Alle må tenke gjennom hvilke bilder, retorikk og ord man bruker i en diskusjon om så alvorlige saker og spørsmål. Men det må være mulig å diskutere denne konkrete saken, nemlig hvilke verktøy vi har for å stoppe terrorister, uten at Jonas Gahr Støre skal trekke 22. juli-kortet, sa han i et intervju med VG etter publiseringen sist fredag.

Har beklaget

Senere ringte han tilbake til avisa og ba om å få endre sitatet.

– Det må være mulig å diskutere denne konkrete saken, nemlig hvilke verktøy vi har for å stoppe terrorister, uten at Jonas Gahr Støre skal bruke 22. juli som argument, sa han.

Ovenfor Utøya-overlevende som reagerte kraftig på utsagnet, har han også beklaget i sosiale medier.

– 22/7 er den mest alvorlige terroren som har rammet Norge siden krigen, og selvsagt ikke et kort. Det er jeg helt enig i. Det ble feil, og jeg er lei for det, og derfor rettet opp. Vi må alle tenke gjennom hvilke bilder, ord og retorikk vi bruker, skrev han på twitter i helga.

Sanner har også blitt kritisert for å la Listhaug fronte saken om endringene i statsborgerloven.

Etter rokkeringene i regjeringen i starten av januar, ble ansvaret for loven nemlig flyttet til Sanners ansvarsområde.

I en epost til Dagbladet forsvarer han imidlertid dette.

– Det hersker ingen tvil hos Sylvi om at det er jeg som er ansvarlig statsråd. En Facebook-post endrer ikke det faktum. Alle statsråder deltar i politisk debatt og jeg regner med de fleste deler saker også utenfor sitt ansvarsområde, skriver han i e-posten til Dagbladet.

Share Button

Legg igjen en kommentar