Hus omringet av elv

Like før klokka 08.30 i morges fikk Vest politidistrikt bekreftet at den første av beboere er berget ut med båt fra et hus som er omringet av flomvann ved Fortunselva i Skjolden i Luster kommune i Sogn og Fjordane.

Få minutter seinere melder politiet at alle fire i familien på fire er berget over på trygg grunn.

Alle 4 beboere er kommet i sikkerhet

— Vest politidistrikt (@politivest) October 14, 2018

– Brannvesenet har fått festet en wire mellom et tre ved huset og en vinsje. Den wiren blir brukt som feste til en båt som er satt inn i redningsarbeidet.

– En familie på fire hadde ikke mulighet til å komme seg bort, opplyser operasjonsleder Terje Magnussen i Vest politidistrikt til Dagbladet.

Politiet fikk også melding fra NVE ved 08.30-tiden om at en magasindemning ved Skålavatnet over Fortunselva er full og renner over.

Det er ventet at vannstanden i elva vil stige med en forventet flomtopp mellom klokka 09 og 10 nå i formiddag.

– Kan flere hus og beboere være truet av vannstanden ?

– Ja, men folk kommer seg unna fra de andre husene, sier operasjonslederen. De flomtruede husene ligger et stykke fra Fortunselva, men det er flatt terreng der.

Vestlandet har fått enorme mengder nedbør siste døgn, men nå har snudd til sommervær flere steder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det sto 19 plussgrader på gradestokken i Bergen da jeg dro på jobb ved 07-tiden i dag, sier operasjonsleder Terje Magnussen.

Politiet fikk melding om at de fire beboerne ikke kom seg ut klokka 03.40.

– Det er mye vann rundt huset. Brannvesenet er på stedet, men det er for mye vann til at de kan kjøre fram med bil, sa operasjonsleder Per Algrøy i Vest politidistrikt til NTB klokka 5.

– Kanskje helikopter

En time seinere sier han at de har forsøkt å ta seg bort til huset med både traktor og båt, men at det ikke har lyktes.

– Det er for så vidt ikke så stor dramatikk rundt dette, huset står godt. Siste utvei blir vel helikopter og få heist dem ut, men det tas vurderinger underveis, sier Algrøy.

Vestlandet har vært rammet av kraftig regn og vind de siste dagene, og flomfaren er på oransje nivå i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Lørdag ettermiddag hadde det kommet 70–100 millimeter regn mange steder, og det var varslet kraftig nedbør også søndag.

Lite regn

Operasjonslederen sier imidlertid at de ikke har fått mange meldinger i løpet av natt til søndag. Det har heller ikke Hordaland 110-sentral.

– Det er lite nedbør i Bergens-området i hvert fall, og vi har ikke fått inn andre meldinger om vær og vind, sier Algrøy. Han legger til at det varme været og mye snøsmelting nok er mye av grunnen til at det generelt er mye vann overalt.

Ifølge Vegtrafikksentralen er riksvei 13 ved Byrkjenes stengt på grunn av ras og rasfare i området. Veien er stengt ved Stein Ragde-krysset i Odda sør for Tyssedaltunnelen.

Søndag ettermiddag og kveld er det ventet mer regn i områdene, ifølge Varsom.no.

Oversvømmelser fører til stengte veier: - Regnet gir seg ikke før mandag
Share Button

Legg igjen en kommentar