I går besøkte Erna landsmøtet til KrF-ungdommene. I dag ville ungdommene ha KrF med i regjering

Dermed har KrF fått en klar beskjed fra sitt ungdomsparti. Og ungdomspartiets leder har fått viljen sin.

Det var etter en times debatt, der det ifølge NTB både ble hevdet at «KrF suger som opposisjonsparti» og vist til valgløftet om ikke å gå inn i regjering med Frp, at KrFU gikk for muligheten for makt og gjennomslag ved å sitte i regjering med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet.

Stor spenning

Diskusjonen om KrFs veivalg i norsk politikk fram mot neste stortingsvalg var det store spenningsmomentet på landsmøtet i dag.

Martine Tønnessen fra Hamar, som ble gjenvalgt som leder i KrFU vil ha KrF inn i regjeringen. Men Nikolai Skogan og Edel-Marie Haukland, som ble valgt som henholdsvis første og andre nestleder, har advart sterkt mot å tre inn i en regjering der også Frp sitter.

Tønnessen ble gjenvalgt som KrFU-leder tidligere i dag. KrFUs landsmøte fulgte dermed valgkomiteens innstilling. Tønnessen går inn i sitt andre år som leder for organisasjonen.

– Jeg er veldig takknemlig for tilliten landsmøtet nå viser meg. Det har vært et spennende år som leder for KrFU, og jeg gleder meg veldig til å ta fatt på det nye. Jeg vil jobbe for å få mest mulig gjennomslag for KrFUs gode politikk og å utfordre både KrF og alle andre partier, sa hun etter gjenvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tønnessen uttalte om regjeringsmulighetene at KrF bør inn i regjering – forutsatt at de klarer å forhandle fram en regjeringsplattform som gir gjennomslag for KrFs politikk.

- KrF må svelge Frp

Kontroversielt besøk

Avgjørelsen blir tatt ikke mange timene etter at statsminister Erna Solberg (H) i går kveld uventet dukket opp på KrFU-landsmøtet.

Mens Martine Tønnessen hilste blidt på og omfavnet statsministeren, ble påtroppende nestleder provosert av Erna Solbergs plutselige oppmøte.

– Jeg reagerer veldig sterkt. Det er lagt opp til ren lobbyvirksomhet for at vi skal inn i regjeringen hennes, sa påtroppende første nestleder Nikolai Berlund Skogan til NRK, og la til:

– Det vil ha veldig stor påvirkning at hun kommer og mater vårt landsmøte med regjeringens ideologi.

Helt uventet

Ifølge NTB var Erna Solbergs opptreden verken omtalt i landsmøteprogrammet eller i statsministerens kalender.

Hun har heller aldri besøkt landsmøtene til Fremskrittspartiets Ungdom eller Unge Venstre.

Begge de to nyvalgte nestlederne argumenterte mot å gå inn i en regjering der også Frp sitter – fordi den politiske avstanden er for stor og fordi partiet i forkant av stortingsvalget 2017 sa at det ikke kom til å søke regjeringsmakt der Frp er med.

Knut Arild Hareide: Derfor kan ikke KrF gå i regjering med Frp
Share Button

Legg igjen en kommentar