I helga begynner dette igjen

I 2009 ble Daniel Jimeno Romero, spiddet av en okse da han løp i gatene under okseløpene i Pamplona. Han er foreløpig det siste dødsofferet i denne tradisjonen som har aner helt tilbake til 1400-tallet.

Siden 1922 og fram til Romeno mistet livet i 2009, har 15 mennesekliv gått tapt i okseløpene, som er en viktig del av San Fermin-festivalen.

ENTUSIASME: Fra åpningen av årets festival i Pamplona. Foto: NTB Scanpix
ENTUSIASME: Fra åpningen av årets festival i Pamplona. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I kveld ble årets festival åpnet med tradisjonelt fyrverkeri foran tusenvis av tilskuere foran rådhuset i Pamplona, og festen tar ikke slutt før om ni dager.

Da er det ventet at over en million mennesker har vært innom byen og tatt del i festivalen.

Daglige okseløp

Dramatisk video: Her tar oksene igjen den 22 år gamle studenten

Tradisjonen tro klarer ikke alle å forlate festen på egne bein. Selv om heldigvis er sjeldne, er det farlig å løpe foran oksene i de tidvis trange gatene, og hvert eneste år blir mellom 50 og 100 personer skadet i varierende grad.

Hver eneste dag de neste dagene, slippes oksene ut i gatene for å løpe de 850 meterne i gata som leder til byens tyrefekterarena.

Ernest Hemingway har bidro til å gjøre tradisjonen kjent da han skrev om den i romanen «Og solen går sin gang».

Sterke reaksjoner

Tradisjonen er elsket, men også hatet.

Her blir de most av illsinte okser - over 20 skadd

Da den 22 år gamle amerikaneren Matthew Tassio ble drept i 1995, førte det til massiv mediaomtale og en internasjonal proteststorm mot okseløpene, uten at det førte til store forandringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tassio er den eneste utlendingen som har mistet livet i kappløpet mot oksene.

Skal man først løpe med oksene, som slett ikke anbefales som en turistaktivitet, er det viktigste av alt å holde seg på beina. Flere av ulykkene har skjedd etter at en løper har snublet og falt, og andre igjen har falt oppå vedkommende.

Og – bare for å ha nevnt det – San Fermin-festivalen er mye mer enn okseløp. I disse dagene er Pamplona en oase av fest, farger, konserter, kulturaktiviteter og yrende uteliv.

Forbyr AirBnb. Nå merker selv nordmenn prispresset på Mallorca
Share Button

Legg igjen en kommentar