Ida fikk sjokk da hun åpnet datterens engelskbok: – Bidrar til kroppspress

Da Ida Tajet og hennes åtte år gamle datter skulle bla gjennom skolebøkene torsdag denne uka, kom de over en oppgave som fikk Tajet til å se rødt.

8-åringen skal snart begynne på fjerde trinn ved Bønsmoen skole i Eidsvoll, og de to ville se gjennom hva slags oppgaver hun kan vente seg.

Det var Romerikes Blad som først omtalte saken.

I engelskboka «Stairs: My workbook 4» dukket det opp en oppgave der elevene skal fordele hva slags kropp de forskjellige menneskene har, inn i kategorier.

«Jeg kan forstå at oppgaven kan skape reaksjoner når den tas ut av kontekst.» Fride Bergem, forlagssjef i Cappelen Damms grunnskole-avdeling

Blant kategoriene er «very fat», «very thin», «very short» og «very tall».

– Blir bare helt feil

Ifølge Tajet har det vært mye snakk om kropp på skolen tidligere fordi noen elever har kalt andre for nettopp feit.

– Det er noe skolen har jobbet godt med tidligere. Så kommer elevene i fjerde klasse og lærer at det er greit å rangere folk etter «veldig feit» og «veldig tynn». Det blir bare helt feil, sier Tajet.

Hun forteller at det har kommet flere reaksjoner på oppgaven, blant både foreldre og barn, etter at hun delte sin egen reaksjon på Facebook.

– Jeg mener oppgaven kan bidra til kroppspress. Om noen er veldig tynne eller veldig feite, skal det ikke være greit å påpeke det. Nå legges det ikke bare opp til at man kan påpeke det, men man har til og med lært seg å si det på engelsk, sier hun oppgitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

REGLE: Medforfatter Marianne Vestgård forteller at oppgaven er tatt fra ei regle. Foto: Privat
REGLE: Medforfatter Marianne Vestgård forteller at oppgaven er tatt fra ei regle. Foto: Privat Vis mer

Engelskspråklig regle

Dagbladet har vært i kontakt med Marianne Vestgård, som er medforfatter av boka, og som har nesten 30 års fartstid som lærer. Hun henviser videre til forlaget Cappelen Damm.

Til Romerikes Blad sier hun imidlertid at oppgaven bygger på ei engelskspråklig regle som stammer fra engelsk barnelitteratur og går på rim. Regla skal bidra til å trene på pronomen, som «he» and «she».

Raser mot «helsebok»: - Kynisk og kvalmt

Vestgård erkjenner overfor avisa at det ikke var nødvendig å bruke akkurat de adjektivene.

– Men nå har vi altså ikke tenkt på det slik. Det er viktig at man bruker lærerveiledningen og skjønn. Tida går veldig fort. Det skjer endringer. Det skal mye til for at bøker klarer å henge med på alle. De skal trykkes. Det er en mangeårig prosess, sier hun til avisa.

Skal ut

Forlagssjef Fride Bergem i grunnskole-advdelingen i Cappelen Damm forteller at boka først ble lansert i 2006, og at dette er første gang de har fått en slik reaksjon.

– Det er to bøker som hører sammen, ei reglebok og ei oppgavebok. Jeg kan forstå at oppgaven kan skape reaksjoner når den tas ut av kontekst, sier hun til Dagbladet.

Bergem er likevel ikke overrasket over Tajets reaksjon, og sier at vi endrer blikket vårt etter hvert som tida går, noe Cappelen Damm som forlag hele tida må være klar over. Dermed må de vurdere hva som kanskje ikke er «innenfor» lenger.

– Mange gamle barneregler brukes ikke lenger i dag. Tidene endrer seg. Fra 2019 kommer en ny versjon av læreboka uten den aktuelle oppgaven, sier Bergem.

– Er det en konsekvens av Tajets reaksjon?

– Nei, det er noe som har vært planlagt en stund. I dag har vi mye fokusering på kropp og helse, og da er det vurdert at vi ikke skal bruke akkurat denne oppgaven i den nye versjonen.

Share Button

Legg igjen en kommentar