Jonas: – Erna driver anbudskonkurranse om abort

Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk hardt ut mot statsminister Erna Solbergs måte å starte en ny abortdebatt på da han talte til AUFs landsmøte i dag.

På utfordring fra KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad åpnet Solberg i VG for å diskutere endringer i abortloven. I en blogg utdyper hun sitt syn. Hun åpner for å endre loven for å komme KrF i møte.

Erna vil endre abortloven

– Jeg er enig med KrF i at vi nå bør gjøre endringer i abortloven slik at vi ikke tillater fosterreduksjon av friske fostre, og uten at det har en helsemessig grunn for mor.

Paragraf 2c – den såkalte «downs-paragrafen» er slik den er formulert i dag en diskriminerende del av abortloven, fordi den gir en ubetinget rett til abort dersom barnet for eksempel har Downs syndrom.

Jeg mener det er mulig gjennom forhandlinger å finne løsninger som fjerner dette diskriminerende elementet. Da må vi samtidig gjøre endringer slik at kvinner får ta abort i de tilfellene fosteret ikke er levedyktig, og abortnemndene må dessuten legge vekt på kvinnens vurdering av egen livssituasjon hvis hun får ansvar for et barn med ekstra utfordringer, skriver Solberg i sin blogg.

– Anbudskonkurranse om etiske spørsmål

I sin tale til AUF-landsmøte lørdag gjorde Jonas Gahr Støre det klart at Ap står fast på dagens abortlov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Erna har drevet høyttenkning, eller satt i gang en refleksjon, som hun sier. Trygve Slagsvold Vedum sa at Erna har satt i gang en anbudskonkurranse om etiske spørsmål som abort som han ikke vil være med på. Ikke jeg heller, sa Støre til stor applaus.

– I mange land er abort gjenstand for opprivende debatter og steile fronter. Jeg vil ikke dit. Vi skal ha respekt for andre meninger. Men dagens lovverk har bred støtte. Jeg mener vi har en av de beste og best tilpassede abortlovene i verden. Det har stor egenverdi å slå ring om den. Ap’s politikk ligger fast, sa Støre.

Mot aktiv dødshjelp

Han gjorde det også klart at Ap går mot aktiv dødshjelp, et forslag som foreligger på AUFs landsmøte.

– Jeg er sterk motstander av aktiv dødshjelp eller assistert selvmord. Det er viktig at staten hegner om liv. Det innebærer at helsepersonell må bidra til å lette byrdene og lindre smertene når livet går mot slutten. Men aldri ta liv. Der går det for meg en absolutt grense, sa Støre.

Hareide: Derfor brøt jeg med Erna

– Åpen dør for KrF

Da han gikk fra talerstolen, ropte AUF-erne «statsminister, statsminister, statsminister».

Støre sa i talen at regjeringen svekker fellesskapsverdiene gjennom politikk og retorikk, og at det haster med å få Frp ut av regjering. Han viste til ord som snikislamisering og Sylvi Listhaugs facebook-innlegg som eksempler på en retorikk som fra ledende Frp-politikere som splitter og gjør samfunnet kaldere.

– Slik snakker vi ikke om hverandre. Slik styrer vi ikke et land. Derfor vil vi ha Frp ut av regjeringen. Vi kan ikke vente, men vi må ha flertall. I kommunene samarbeider vi med andre. Vi må ha en åpen dør til de samme hovedretning som oss. KrFs veivalg er deres valg. Men vår dør står åpen til partier som vil bytte ut høyrepolitikk og som deler fellesverdiene, sa Støre.

Share Button

Legg igjen en kommentar