Jonas om Listhaugs terrorbilde: – Erna viser sin feighet

(Dagbladet): Jonas Gahr Støre taler til et splittet parti når han i dag orienterer Ap-landsstyret om den politiske situasjonen i partiet.

Støre brukte talen på å lange ut mot Sylvi Listhaugs omstridte terrorbilde som anklager Arbeiderpartiet for å være mer opptatt av terroristers rettigheter enn nasjonal sikkerhet.

– Vi har en justisminister som bevisst, kalkulert, nører oppunder akkurat det hatet som tok mange liv 22. juli, sier Støre.

Han refser også Erna Solberg og kaller statsministeren feig.

– Vi har en statsminister som – igjen – med et skuldertrekk viser sin feighet og lar høyrepopulistene i egne rekker holde på.

Arbeiderpartiet gikk i fjor på sitt nest svakeste stortingsvalg etter krigen, og Støre presenterer i dag også strategien som skal løfte giganten opp fra asken og inn i regjeringskontorene i 2021.

– De som trenger at velferdsstaten stiller opp for dem, de skal vite at de har Arbeiderpartiet med seg, åpner Støre til applaus fra sine egne.

Kommune- og fylkestingsvalget i 2019 blir trolig en avgjørende etappe på den veien, spesielt for Støre personlig. Det er høyst usikkert om partilederen kan overleve et nytt skuffende valgresultat.

– Jeg skal bruke denne talen for å snakke om hva som kan bringe oss tilbake til vårt aller beste, legger Støre til.

Det er metoo-sakene, og spesielt behandlingen av varslene mot Trond Giske, som har splittet Arbeiderpartiet de siste månedene. Krefter i Trøndelag Ap ønsker å sikre Giske en framtid i toppen av partiet, selv om den avgåtte nestlederen er strippet for betydningsfulle verv i partiet.

Støre skisserer i dag tre hovedretninger som skal bringe partiet «tilbake til sitt aller beste»:

  • Partiet skal være stolte av sine verdier, lover Støre fra talerstolen.
  • – Vi skal også være nær våre velgere og våre medlemmer og utvikle politikk vanlige folk kan kjenne på.
  • – Og vi skal også være ambisiøse i vår politikk. For store oppgaver står uløste i Norge i dag. Mye må forandres, forbedres og fornyes, sier Støre fra talerstolen.

Også varslersaken i Oslo Ap, som Dagbladet avslørte i forrige uke, har skapt rifter i Ap og forsterket konflikten mellom Oslo Ap og enkelte andre fylkeslag og regionale fraksjoneringer.

Støres hovedoppgave fram mot valget i 2019 er å samle partiet rundt retningen som føres og sørge for at partiets ulike fylkeslag trekker i samme retning som partiledelsen i Oslo. Tidligere i år har dype uenigheter om innvandringspolitikk og distriktspolitikk boblet til overflaten i Norges største parti.

Metoo-sak i Arbeiderpartiet: Varsel om seksuell trakassering
Share Button

Legg igjen en kommentar