Kampen om livsviktig Jemen-havn er i gang

De saudistøttede regjeringsstyrkene i Jemen har innledet et angrep mot den viktige havnebyen Hodeida, melder nyhetsbyrået AP.

Regjeringen i Jemen opplyser at deres styrker og de saudistøttede styrkene har gått til angrep i Hodeida «etter å ha forsøkt fredelige og politiske midler».

Tidsfrist

- Ingeniører, forretningsmenn og lærere leiter etter mat i søpla. Jemen er blitt et fengsel

Før soloppgang viser videoer i sosiale medier kolonner med biler på vei mot Hodeida, som kontrolleres av de iranskstøttede houti-opprørerne. Litt senere opplyste flere saudiarabiske TV-kanaler at kampene hadde begynt og siterte militærkilder. Verken statlige medier i Saudi-Arabia eller De forente arabiske emirater har bekreftet at angrepet er i gang, skriver AP.

FN har drevet intense forhandlinger med de jemenittiske houti-opprørerne, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater for å unngå en storstilt militær konfrontasjon i den viktige havnebyen ved Rødehavet.

- Jeg er lei meg: Livene deres betyr ikke noe

Emiratenes utenriksminister Anwar Gargash har uttalt til den franske avisen Le Figaro at fristen for houti-opprørerne til å forlate Hodeida gikk ut onsdag morgen. FN og flere hjelpeorganisasjoner har allerede kommet seg ut av byen i forkant på grunn av ryktene om et angrep.

Rundt 70 prosent av all nødhjelp til landet kommer sjøveien til Hodeida. Houtiene har blitt anklaget for å bruke havnen til å smugle våpen fra Iran, noe Iran har benektet.

Advarsel

FN har tidligere advart mot at et angrep på byen kan gjøre situasjonen svært vanskelig for mange tusen sivile.

– Et angrep mot Hodeida vil ha katastrofale konsekvenser, sa FNs Jemen-utsending Martin Griffith i et lukket møte i FNs sikkerhetsråd mandag.

Jemen regnes fra før av som verdens verste humanitære katastrofe. Anslagsvis 10.000 mennesker er drept og over 50.000 er såret siden Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i 2015, og de fleste ofrene er sivile.

KRIG: 1,8 millioner barn lider av underernæring i Jemen. Video: Unicef Vis mer
Share Button

Legg igjen en kommentar