Kan bli nødt til å samarbeide med erkerivalen

– Situasjonen er fastlåst, og jeg tror det er svært viktig at Moderaterna og Socialdemokraterna begynnner å snakke med hverandre, sa Lööf ifølge Expressen under et pressemøte i Riksdagen mandag.

Hun understreker at Centern fremdeles ønsker å holde den borgerlige Alliansen samlet, selv om Moderaternas leder Ulf Kristersson søndag ga opp sine forsøk på å stable en regjering på beina. Til nå har Moderaterna og Socialdemokraterna blankt avvist alle forslag om en storkoalisjon, men et tettere samarbeid på tvers av de politiske fløyene kan tvinge seg fram.

LYKTES IKKE: Moderaternas Ulf Kristersson (nr. to fra venstre) lyktes ikke i sitt forsøk på å danne regjering. Her med Alliansens øvrige partiledere Annie Lööf (Centern), Ebba Busch Thor (Kristdemokraterna) och Jan Björklund (Liberalerna).Foto: Stina Stjernkvist/TT/NTB SCANPIX
LYKTES IKKE: Moderaternas Ulf Kristersson (nr. to fra venstre) lyktes ikke i sitt forsøk på å danne regjering. Her med Alliansens øvrige partiledere Annie Lööf (Centern), Ebba Busch Thor (Kristdemokraterna) och Jan Björklund (Liberalerna).Foto: Stina Stjernkvist/TT/NTB SCANPIX Vis mer

Lööf som selv er en outsider til statsministerposten, ønsker uansett at det samarbeides på tvers av blokkgrensene. Hensikten hennes er å hindre at fløypartiene Vänsterpartiet og Sverigedemokraterna får avgjørende innflytelse.

– Vi må finne en vei mellom V og SD. Jeg er klar over at det er mange nei akkurat nå, men mitt ja handler om å finne blokkoverskridende løsninger, sa hun.

Vil ta tid

Riksdagen kastet Löfvens regjering 25. september, og han har siden vært leder for et forretningsministerium. Slik kan det fortsette enda et godt stykke tid.

– Det kommer til å være et antall uker framover hvor vi trenger å sette oss ned, de seks partiene mellom fløypartiene, og prate med hverandre, sa Lööf.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andreas Norlén, som er Riksdagens talmann, motstykket til vår stortingspresident, møter mandag de ulike partilederne for å finne ut hvem som skal få oppdraget med nye regjeringssonderinger.

– Jeg har ikke fått et slikt spørsmål, og har ikke tatt stilling til det, sa Lööf under pressemøtet.

Dermed venter de fleste ekspertene at oppdraget med å danne regjering på nytt går til Stefan Löfven, til tross for at statsministeren ledet Socialdemokraterna til det svakeste valgresultatet i historien tidligere i høst.

– Er beredt

Löfven var den første av partilederne som talmannen møtte mandag morgen. Budskapet fra lederen av Aps svenske søsterparti ga beskjed om at han var klar til å danne en ny regjering.

– Det beste for Sverige ville være et blokkoverskridende samarbeid. Jeg står til talmannens disposisjon med å lede prosessen og komme fram til en slik løsning, sa Löfven ifølge NTB på en pressekonferanse like etter møtet med talmannen.

Om det blir Löfven som får ansvaret for å innlede nye regjeringssonderinger, vil talmannen kunngjøre på en pressekonferanse klokken 14.30 mandag.

– Realiteten er jo at Stefan Löfven bare kan bli statsminister igjen med støtte eller toleranse fra deler av Alliansen, skriver Moderaternas tidligere leder og utenriksminister Carl Bildt på Twitter.

Skulle også Löfven mislykkes i å danne regjering, kan det bli utskrevet nyvalg, kanskje allerede før jul. Det vil i så fall bli første gang siden 1958 at noe slikt skjer.

Dagbladet følger saken.

Hun stanset Jimmie Åkesson. Ved en «historisk tabbe» kan hun gi Löfven makta tilbake
Share Button

Legg igjen en kommentar