Kan bli to rente­hevninger i høst

(Finansavisen): Norges Bank holdt styringsrenten uendret på 0,50 prosent ved ukens rentemøte. Dette var som varslet og ventet, og Norges Bank har samtidig gitt klar beskjed om at renten trolig heves ved neste møte, i september.

– Pilene peker oppover for norsk økonomi. Det er gode grunner til at renta er så lav. Men når handlingsrommet tillater å få opp renta fra dagens lave nivå, så ønsker sentralbanken å utnytte det, sier Kjersti Haugland, sjefsøkonom i DNB, til Stormkast med Valebrokk & Stordalen.

Den viktigste overraskelsen etter juni ligger i kronekursen, som er nær 1,5 prosent lavere enn forutsatt. Om dette fortsetter, kan det gi grunnlag for en betydelig oppjustering av rentebanen, og nok til at det tilsier en ny renteheving i september, mener rente- og valutastrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets, ifølge Finansavisen.

– I juni signaliserte Norges Bank 100 prosent sannsynlighet for en heving i september og 50 prosent sannsynlighet for at neste heving kommer i desember. Det skal lite til før kronekursen, alt annet likt, tilsier en rentebane som varsler heving i desember, sier Bernhardsen, ifølge avisen.

Bernhardsen mener ifølge avisen at markedet må begynne å prise inn en viss sannsynlighet for at heving nummer to kommer allerede før jul.

– Det virker vel aggressivt om Norges Bank kommer med to hevinger på rad etter at renten ikke har vært hevet siden 2011, men du kan i hvert fall ikke prise inn noen sannsynlighet for kutt i desember.

Andre økonominyheter:

Kjøpte verdiløs eiendom – fikk ikke heve kjøpet

Stordalen har aldri hatt så mye cash

Sikre tegn på at du bør bytte jobb

Share Button

Legg igjen en kommentar