«Katastrofal flom» har rammet Houston. – Kan bli historisk

(Dagbladet): Stormen «Harvey», ble riktignok nedgradert fra en kategori 4 orkan til tropisk storm etter at den traff land lørdag, men nå dveler den over Texas, hvor den pøser ufattelige vannmasser over landskapet, særlig den sørøstlige delen av delstaten.

Ifølge det amerikanske meteorologiske instituttet (NWS) har hele 635 mm regn falt over millionbyen Houston det siste døgnet, og mer er på vei. De kaller den resulterende flommen «katastrofal», og sier den kan nå nivåer som ikke har vært observert i området tidligere.


OVERSVØMT: Motorveien I-610 er helt oversvømt. Foto: Houston TranStar via Christian Christensen på Twitter Vis mer

– Unngå loftet

Bilder viser totalt oversvømte områder, der redningsmannskaper må ta seg fram med båt for å komme fram til folk som er strandet i husene eller bilene sine. Ifølge BBC News har over 1000 personer blitt reddet så langt.

Wow – Now experts are calling #Harvey a once in 500 year flood! We have an all out effort going, and going well!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 27, 2017

NWS oppfordrer folk til ikke å forflytte seg i de kriserammede områdene, og formaner samtidig folk til ikke å søke tilflukt på loftet, men heller på taket.

Fem personer skal være døde som følge av uværet i Houston-området, men bare ett dødsfall er bekreftet – en kvinne omkom da hun kjørte gjennom oversvømte gater lørdag.

Climate change is the reason why the power and frequency of damaging storms has risen in last few years. Trump denies climate change.

— Anirvan Ghosh (@anirvanghosh) August 27, 2017

Flere tusen husstander er uten strøm, og kystvakten har bedt om flere helikoptre å sette inn i redningsarbeidet, som vanskeliggjøres av den kraftige vinden.

Trump tvitrer

President Donald Trump har tvitret hyppig om flommen i dag. Han varsler at han vil besøke Texas så snart det passer seg, og sier samtidig:

«Wow – nå kaller eksperter ‘Harvey’ en en-gang-hvert-500.-år-flom [sic]! Vi har alle krefter i sving, og det går bra!»

Det er uklart hvilke eksperter Trump sikter til. Hundreårsflom er et statistisk uttrykk for hvor stor flom som kan forventes i et område i løpet av 100 år, og gir 1 prosents sjanse for at en slik flom inntreffer hvert år. Dermed skulle en 500-årsflom ha 0,2 prosents sjanse til å forekomme hvert år.

En rekke personer på Twitter er sarkastiske mot Trumps uttalelser. Noen synes det er ironisk at den klimaskeptiske presidenten nå lener seg på «eksperter», og trekker forbindelsen mellom hans manglende tro på global oppvarming og flommen som pågår.


HJEMMET OVERSVØMT: Vincente Navas og Alma Barrientos står utenfor sitt oversvømte hjem i nabolaget Cottage grove. Foto: Scott Olson / Getty / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Share Button

Legg igjen en kommentar