Kina raser mot Sverige igjen: «Ondskapsfullt angrep»

I starten av september havnet en kinesisk familie i klammeri med svensk politi etter at de ikke fikk sjekke inn på et hostell i Stockholm sentrum. Det fikk kinesiske myndigheter til å rase, og nå har de kommet med et nytt angrep mot Sverige.

Bakgrunnen til det ferske angrepet er at det ble laget satire om hendelsen i SVT-programmet «Svenska Nyheter».

I programmet viser de en informasjonsvideo for kinesiske turister, som er laget for at kinesere på besøk i Sverige «skal føle seg velkomne». Videoen spiller på kjente fordommer mot kinesiske turister, og i tillegg kalles kinesere for rasister.

Informasjonsvideoen

Videoen er publisert på «Kinas versjon av YouTube», Youku. Den er også utstyrt med kinesisk tale.

– Her kommer noen tips for å unngå kulturelle konflikter, sier SVT-reporteren og ramser opp:

– Det er ikke vanlig å bæsje utenfor historiske bygninger.

– Om du ser noen som går tur med hunden, så er det ikke fordi de nettopp har kjøpt lunsj.

– I Sverige spiser vi med kniv og gaffel. Og ved matbordet så bæsjer vi ikke.

ISKALDT: Forholdet mellom kanalen SVT og partiet Sverigedemokraterna er iskaldt, noe som gjenspeiler seg i dette klippet hvor en SVT-reporter prøver å stille partileder Jimmie Åkesson et spørsmål. Video: Expressen / SVT Vis mer

«Ondskapsfullt angrep»

I en pressemelding fordømmer den kinesiske ambassaden til Sverige innslaget. Der skriver de at programmet kommer med sjokkerende fornærmelser mot Kina.

«Programleder Jesper Rönndahls kommentarer oppleves som grove fornærmelser og et ondskapsfullt angrep mot Kina og det kinesiske folk. Vi fordømmer det sterkt, og har sendt inn en alvorlig protest til SVT», står det i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De mener også at Rönndahl sprer rasisme og fremmedhat, og påpeker at kanalen brukte feil kart i innslaget. På kartet manglet den kinesiske Taiwan-provinsen og en del av Tibet-regionen, og dette oppfattes som en hån.

«Vi oppfordrer SVT og programmet til å be om unnskyldning umiddelbart», avslutter de.

Nekter å unnskylde seg

Programsjef i SVT, Thomas Hall, bekrefter at han har hatt kontakt med ambassaden, og er uenig med deres oppfattelse av innholdet i programmet.

– Jeg tror ikke de har forstått poenget i budskapet vårt. Vi vil vise at det fortsatt føles som at det er lavere terskel for, og mindre kontroversielt, å tøyse om kinesere og asiater, sier han til Aftonbladet.

Ifølge Hall har de ingen plan om å be om tilgivelse.

– Jeg har fortalt at jeg synes det er leit at de ikke har forstått at vår hensikt var det motsatte, sier han.

KINA: Bilder fra den tradisjonsrike festivalen sørvest i Kina viser hunder som blir torturert og drept før de spises av deltagerne på festivalen. Video: Humane Society International Vis mer

Hendelsen

Det var 2. september at hendelsen, som nå har blitt til et diplomatisk anliggende, fant sted. En kinesisk familie hadde bestilt et rom ved et hostell i Stockholm sentrum, men skal ifølge hostellet ha kommet én dag for tidlig.

Familien ønsket derfor å tilbringe natta i lobbyen, noe som førte til en diskusjon mellom kineserne og de ansatte ved hostellet. Videre ble politiet kontaktet og familien ble kastet ut.

I videoen i toppen av artikkelen kan du se hvordan en av kineserne motvillig blir båret ut av hostellet, mens en annen slår ut med armene i fortvilelse på gata utenfor.

I etterkant av hendelsen har kinesiske myndigheter beskyldt Sverige for brudd på menneskerettighetene, og har advart kinesere som bor og studerer i Sverige mot «det brutale svenske politiet».

Hendelsen ble anmeldt, men svensk politi henla saken etter å ha etterforsket omstendighetene.

På innsida av slakteriet: - Dette er helvete på jord
Share Button

Legg igjen en kommentar